Автор
Антония Михайлова

Изненада: 5 характеристики, които децата наследяват от баба и дядо

Известно е, че множество белези както от външния вид, така и от характера се предават на децата по наследство. Така например склонността към оплешивяване, ранният пубертет и много други качества се предават от бащата. Нивото на интелигентност и емоционалност пък малчуганите наследяват от майка си. 

Има обаче някои неща, които децата взимат не от родителите си, а от своите баби и дядовци. Да, представителите на предишните поколения също играят роля във формирането на външността и характера на своите внуци. Какво точно наследяват децата от тях, вижте сега:

Черти от външния вид 

Родителите са отговорни за 50% от това как ще изглежда бебето им. Но 25% от наследствените признаци на детето се дължат на бабите и дядовците по майчина и съответно по бащина линия. Това не е изненадващо, тъй като те са отговорни за външния вид на техните деца, които пък са родители на внуците им.

Понякога определена „спяща“ доминираща черта може да бъде предадена на дете, която не е била предадена на майката например. Това означава, че бебето може да има сини очи също като баба си. А в същото време цветът на очите на бащата и майката да е напълно различен.

Левичарство 

Така нареченият „ген на лявата ръка“ се предава на децата по мъжка линия. Но не от бащата, а от... дядото. Това е доказано след обстойни проучвания от генетици от Единбургския университет. Така че, ако детето ви е левичар, най-вероятно неговият дядо по бащина или майчина линия също е левичар. Между другото, чертата е толкова доминираща, че може да се предава не само на внуци, но дори и на правнуци.

Умение за управление на бюджета 

Някои черти на характера, наклонности и морални качества също се предават на децата от техните баби и дядовци. Да кажем, че момичетата наследяват способността да управляват парите, рационалността и пестеливостта от майките си. Но момчетата възприемат всичките тези качества не от родителите си, а от баба си по бащина линия. Така че, ако синът ви започне да харчи пари, обърнете внимание на управлението на парите от страна на свекърва ви.

За баба и дядо с любов!
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

За баба и дядо с любов!

Автор Антония Михайлова

Склонност към депресия 

Изненадващо, бабите също са отговорни за емоционалния фон на детето. И не само по майчина линия, но и по бащина. И ако единият от тях е веселяк и с неподправено чувство за хумор, а другият непрекъснато се оплаква от живота, техните внуци ще имат постоянни промени в настроението от едната крайност в другата. Но ако и двете баби са склонни към депресия, детето явно няма да има късмет. 

Фобии 

Някои детски страхове може наистина да са наследствени. Много фобии се предават на децата от техните баби. Ако една жена е преживяла някакво травматично преживяване по време на бременност, страхът може да се предаде не само на нейното дете, но дори и на представител на следващото поколение - внук или внучка.