Автор
Антония Михайлова

Кафенета с минипрасенца: Най-новата мания в Япония

Една особена мания е завладяла в последно време Япония. Става дума за атрактивните кафенета в Страната на изгряващото слънце, които привличат като магнит все повече посетители заради една специална атракция в тях – декоративните минипрасенца. 

След познатите ни вече кафенета по света, в които гостите влизат, за да се насладят на ароматната напитка в компанията на някоя и друга мъркаща писана около себе си, японците създадоха и заведения, в които кротко около масите се разхождат няколко обаятелни, хрисими и мили прасенца. 

View post on Instagram
 

За новата мания, обсебила местните и туристите в Япония, разказва Брад Лумис – софтуерен инженер от Пулман, Вашингтон, след като е посетил токийското кафене Mipig заедно с 21-годишната си дъщеря Пейдж. 

Десетки клиенти на кафенето си правят весели селфита с кръжащите из заведението представители на миниатюрната порода, търсещи топла милувка или удобен скут, в който кротко да се сгушат. От разказите на Лумис разбираме още, че прасенцата са неочаквано тихи, макар от време на време кротко да грухтят. 

View post on Instagram
 

Прасенцата не обичат да са сами, което ги превръща в чудесни другари и любими домашни любимци. Напук на всеобщите предразсъдъци, оказва се, че те са изключително чисти и не миришат. За първите 30 минути в компанията на тези дружелюбни създания клиентите плащат 2200 йени (15 долара). Но за да си намерите място тук, е необходима предварителна резервация. 

"Всяко прасе е уникално и се отличава със своя собствена индивидуалност. Докато едно може да ви се стори твърдоглаво, друго ще ви впечатли с нежността и обичливостта си", споделя Шихо Китагава, изпълнителен директор в Mipig. Кафенето се намира в шикозния квартал Хараджуку и е едно от около 10-те такива кафенета с прасенца, пръснати из цяла Япония. Първото е открито в Токио през 2019 г.

Първото кафене за кучета отвори врати в Гърция: Сладкиши без захар и безкофеинови напитки
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Дамянова

Първото кафене за кучета отвори врати в Гърция: Сладкиши без захар и безкофеинови напитки

Автор Антония Дамянова

Собствениците на този тип кафенета вярват, че благодарение на необичайните заведения, японците ще имат възможност да опознаят по-отблизо сладките прасенца, а защо не и да изявят желание да имат едно такова у дома. Те могат да бъдат закупени за около 200 000 йени (1350 долара) от Mipig. Прасенцата там вече са обучени на тоалетна и са свикнали да бъдат с хора. Продава се и храна за микропрасенца. От Mipig твърдят, че към момента са продадени около 1300 прасенца като домашни любимци. 

Япония обаче може да се похвали не само с кафенета с мини прасенца, но и с много заведения, където посетителите могат да пият кафе в компанията на таралежи и дори на бухали. Учените отдавна са доказали, че близостта до животните действа като антистрес терапия, намалява тревожността и помага за отпускането. За много хора това е чудесна възможност да отделят част от свободното си време в най-страхотната и зареждаща с добро настроение компания.

View post on Instagram