Автор
Веселина Петрова

Проблеми в кралството: Чарлз Трети е с диагноза рак

Британският монарх крал Чарлз Трети е бил диагностициран с рак и е започнал лечение. 75-годишният монарх ще отмени публичните си изяви, но ще продължи да изпълнява държавните си задължения с частни срещи.

"По време на неотдавнашната операция на краля в болница за доброкачествена хипертрофия на простатата беше установен друг проблем" и "последвалите тестове установиха форма на рак", съобщават от двореца, пише БТА.

Бъкингамският дворец не разкри подробности за вида на онкологичното заболяване на Чарлз, но източник от кралския двор съобщи, че не става въпрос за рак на простатата.

View post on Instagram
 

Очаква се принц Хари да се завърне във Великобритания. 

Престолонаследникът принц Уилям ще поеме част от задълженията на Чарлз III. Днес принцът на Уелс трябва да прекрати временното си оттегляне от публични задължения, в което излезе заради болестта на съпругата си Кейт.

Въпреки че всички сигнали за състоянието на Чарлз, идващи от двореца, са положителни, все пак съществуват конституционни разпоредби, които трябва да бъдат спазени, ако кралят не е в състояние временно да изпълнява официалните си задължения. В този случай "държавните съветници" могат да бъдат призовани да го заместят.

Настоящите кралски особи, които могат да бъдат призовани да изпълняват функциите на държавни съветници, включват кралица Камила, принцовете Уилям, Хари и Андрю и принцеса Беатрис. През 2022 г. кралят разширява този кръг от кралски особи, като включва и своите братя и сестри - принцеса Ан и принц Едуард. Ако тази опция бъде приета през следващите седмици или месеци, малко вероятно е херцозите на Съсекс или Йорк да бъдат насочени да се включат, тъй като те вече не са работещи кралски особи.

Лидерите в британската политика и по света изпратиха своите най-добри пожелания на краля. Министър-председателят Риши Сунак написа в социалните мрежи, че "не се съмнява, че той ще се върне в пълна сила за нула време и знам, че цялата страна ще му пожелае всичко най-добро".

View post on Instagram
 

На дневен ред излезе и въпросът за наследяването на престола... А някои медии побързаха да припомнят кой би станал новият крал на Великобритания, ако Чарлз почине - преждевременно или не, пише БТА.

- Принц Уилям, най-големият син на Чарлз Трети от брака му с Даяна. Той е принц на Уелс и е женен за Кейт, принцеса на Уелс. 
- Принц Джордж, най-голямото дете на Уилям и Кейт, роден през юли 2013 г. 
- Принцеса Шарлот, дъщерята на Уилям и Кейт, родена през май 2015 г. 
- Принц Луи, вторият син на Уилям и Кейт, роден през април 2018 г. 
- Принц Хари, по-малкият син на Чарлз Трети и Даяна, който се отказа от кралските си задължения, но запазва място в списъка. 

- Арчи Маунтбатън-Уинздор, син на Хари съпругата му Меган Маркъл, роден през май 2019 г. 
- Лилибет Маунтбатън-Уиндзор, дъщеря на Хари и Меган Маркъл, родена през 2021 г. 
- Принц Андрю, вторият син на кралица Елизабет Втора и принц Филип: Крал Чарлз III се смили над брат си и не го изгони от дома му.
- Принцеса Биътрис, голямата дъщеря на от брака на Андрю със Сара Фюргюсън, с която са разведени. 
- Сиена Елизабет, дъщеря на Беатрис и Едоардо Мапели Моци, родена през септември 2021 г. 
- Принцеса Юджийн, втората дъщеря на Андрю и Сара Фъргюсън. Огъст Бруксбанк, син на Юджийн и Джеймс Бруксбанк, роден през февруари 2021 г. 
- Ърнест Бруксбанк, син на Юджийн и Джеймс Бруксбанк, роден през май 2023 г. 
- Принц Едуард, най-малкият син на Елизабет Втора и принц Филип. 
- Джеймс, син на Едуард и съпругата му Софи. 

Въпреки мрачните новини, пожелаваме на крал Чарлз III бързо възстановяване.