Автор
Антония Михайлова

7 кралски особи, които бяха диагностицирани с рак

Броят на онкоболните в световен мащаб не намалява, а кралските особи не правят изключение. 

Светът изстръпна, след като дворецът разкри, че крал Чарлз III е болен от рак. Въпреки всеобщото мнение, че онкологичното заболяване е фатално, факт е, че колкото по-рано бъде диагностицирано то, толкова по-бързо и безпрепятствено ще протече лечението му. Всъщност Чарлз III не е първият член на рода Уиндзор, който се сблъсква със злокачествен тумор - например любимата му баба - кралицата-майка Елизабет Боуз-Лайън, преодолява рак два пъти. Броени дни след Световния ден за борба с рака (4 февруари) ви припомняме представителите на кралската фамилия на Великобритания, които са се сблъсквали лице в лице с коварната болест:

Крал Чарлз III
Крал Чарлз III

Принцеса Виктория

Принцеса Виктория е най-голямата дъщеря на кралица Виктория и принц Алберт. Законите от онова време гласят, че жена не може да се изкачи на трона, независимо от датата на нейното раждане. Това означава, че детството на Виктория е било (по кралските стандарти) обикновено - тя израства в по-спокойна среда от тази на брат си - крал Едуард VII. Младата принцеса се омъжва за принц Фридрих Пруски, от когото ражда осем деца. Но през 1901 г., вече 60-годишна, Виктория е диагностицирана с неоперабилен рак на гърдата в последен стадий и същата година умира.

View post on Instagram
 

Крал Едуард VII

Братът на принцеса Виктория - Крал Едуард VII, е запомнен като монархът, който връща живота в кралството. 40 години преди коронацията на сина си принц Алберт почива - и през всичките тези години кралица Виктория живее неутешима без съпруга си, управлявайки Великобритания. Тъй като тя управлява дълго, синът ѝ сяда на престола чак на 59-годишна възраст. До коронясването си е известен с кръщелното си име Алберт, но като крал приема второто си име – Едуард, тъй като крал с името Алберт не е имало в империята. Едуард проявява изключителна активност в обществения живот - пътува из Европа, като по този начин укрепва дипломатическите връзки на кралството. 

Що се отнася до личния му живот, кралят има една съпруга, шест деца и повече от десет любовници. Последното, между другото, става причина за раздора с майка му. Една вечер баща му - принц Алберт, отива в покоите на сина си, за да го убеди да напусне една от своите любовници актриси, но Едуард отказва - това разстройва баща му, който почива 20 дни по-късно. Според историците Виктория е прекарала целия си живот, обвинявайки сина си, че я е лишил от единствената ѝ любов - и не ѝ е позволил да участва в държавни задължения. Шест години след дългоочакваната си коронация Едуард VII е диагностициран със злокачествен тумор под носа - но той е успешно излекуван с радий. Три години по-късно обаче кралят умира - от инфекция след операция на апендикса.

View post on Instagram
 

Крал Едуард VIII

През 1936 г. Едуард VIII неочаквано абдикира от трона, за да свърже живота си с американката Уолис Симпсън. Много източници твърдят, че американската булка не си е струвала жертвите на краля - най-малкото защото дори не го е посетила преди смъртта му. Едуард VIII се разболява от рак на гърлото през 1971 г. 

Както съобщават вътрешни лица, болестта е била изключително тежка - херцогът на Уиндзор почти никога не ставал от стола в спалнята си във вила в Париж и бил загубил до 40 килограма. Медицинската сестра на херцога Джулиана Чатард Александър твърди, че Уолис Симпсън никога не е влизала в спалнята му (въпреки че живеела на същия етаж).

View post on Instagram
 

„Тя никога не дойде при него, за да го целуне за лека нощ или да провери как се справя. Никога. Горкият човек. Той я наричаше по име отново и отново: „Уолис, Уолис, Уолис, Уолис“. Или „скъпа, скъпа, скъпа, скъпа“. Беше тъжно и жалко. Беше тъжен като агне, което вика майка си", казва тя.

На 28 май Едуард умира без да преодолее рака. Ковчегът му е отнесен в Англия, където е погребан в църквата "Свети Георги". След това Уолис Симпсън отказа да придружи ковчега и дойде само за погребението през юни - както се изрази херцогинята, тя беше „твърде разстроена“.

Крал Джордж VI

След Едуард тронът е зает от брат му Джордж – съвсем неподготвен за ролята на крал, млад принц с говорни дефекти. Управлението на Джордж се сблъсква с много критични моменти. Отначало той работи ежедневно с логопед, за да преодолее заекването си, отнема му доста време, за да свикне с новата роля на крал. И точно тогава целият свят влиза във война, в която Джордж VI и Уинстън Чърчил трябва да се изправят срещу Хитлер. На всичкото отгоре Джордж е принуден да води тежка емоционална битка и с брат си - след абдикацията Едуард започва да подкрепя Хитлер и по време на войната той дори му дава информация за местоположението на британските войски. През 1951 г. Джордж VI е диагностициран с рак на белия дроб, който прогресира поради стрес и вредни навици. Но въпреки факта, че болният ляв бял дроб е отстранен същата година, ракът успява да метастазира и кралят издъхва през 1952 г.

View post on Instagram
 

Майката-кралица Елизабет Боуз-Лайън

Кралицата майка преживява два пъти диагнозата рак - което, между другото, не ѝ попречи да доживее до 101 години. През 1966 г. Елизабет е диагностицирана с рак на дебелото черво, който е успешно опериран. През 1984 г. идва и втората диагноза - този път рак на гърдата. 

По време на годишния преглед мамологът забелязва необичайно запушване в лявата гърда на дамата - така че същата година кралицата е спешно оперирана. Елизабет, която по обясними причини бе наречена „желязната ръка в кадифена ръкавица“, смята болестта за слабост, поради което я запазва в тайна от обществеността. 

View post on Instagram
 

Сара, херцогиня на Йорк

Фърги е една от малкото, които открито са говорили за това, че са преживели рак - бившата съпруга на принц Андрю вярва, че нейният опит ще помогне на други хора да разберат колко важна е превенцията. През 2023 г. на ежегодния си преглед Сара е диагностицирана с рак на лявата гърда. За да предотврати връщането на тумора, Фърги решава да си направи мастектомия и през същата година отстранява лявата си гърда. 

Тогава херцогинята реагира на преживяването с хумор - в подкаста „Чаени разговори с херцогиня Сара“ тя споделя, че е кръстила лявата си гърда „Дерек“ и че е благодарна, че отстраняването ѝ е спасило живота ѝ. В началото на 2024 г. Фърги обяви, че отново е изправена пред рак. Когато през 2023 г. си направи операция за реконструкция на гърдите, хирургът я посъветва да премахне две бенки. При преглед шест месеца по-късно на херцогинята бе казано, че една от бенките е меланом и че херцогинята има рак на кожата.

View post on Instagram
 
Крал Хари: Най-странното предсказание на Нострадамус за 2024 г., което вече започва да се сбъдва
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Крал Хари: Най-странното предсказание на Нострадамус за 2024 г., което вече започва да се сбъдва

Автор Антония Михайлова

Крал Чарлз III

На 17 януари Бъкингамският дворец обяви, че Чарлз III ще се подложи на операция на простатата. Възпалението на простатата е често срещано заболяване при мъжете на неговата възраст, но по време на прегледи се оказва, че има рак. На 5 февруари дворецът излезе с изявление, че кралят е спрял за момента публичните си задължения: 

Негово Величество днес започна редовно лечение, по време на което лекарите го посъветваха да отложи кралските си задължения. През този период Негово Величество ще продължи да ръководи държавните дела и официалната документация както обикновено. Кралят е благодарен на медицинските работници, има положителна оценка за лечението му и се надява възможно най-скоро да се върне към пълноценна обществена дейност.

Крал Чарлз III
Крал Чарлз III