Автор
Веселина Петрова

Трябва да я видите: Реката на петте цвята

Наричат колумбийската река Каньо Кристалес "реката на петте цвята“ или „течната дъга“. Причината е в уникалните цветове, които се променят през годината. Намира се в националния парк Серания де ла Макарена, район в който се срещат Андите, Амазонка и Лянос. 

Дължината ѝ е около 100 км и протича през Серания де ла Макарена, изолирана планинска верига, образувана преди около 1,2 милиарда години. 

Основната атракция на Каньо Кристалес са цветните водни растения, които растат по речното корито. Изключително любопитно е едно от тях - Rhyncholacis clavigera (известен преди като Macarenia clavigera) - зелено, когато е младо, а после жълто, червено или розово, когато узрее, в зависимост от слънчевата светлина и водните условия, пише "Вести".

View post on Instagram
 

Каньо Кристалес е открит от група животновъди през 1969 г., но остава неизвестна за останалия свят до 1980 г., когато колумбийски журналист публикува репортаж. Регионът обаче бил засегнат от въоръжения конфликт между правителството, партизаните и паравоенните формирования, което го направил опасен и недостъпен за туристи и изследователи. 

По-късно реката е затворена за обществеността и частично унищожена от замърсяване. През 2009 г. ситуацията се подобрява и реката е отворена отново за посетители. 

View post on Instagram
 

През последните години Каньо Кристалес се превърна в популярна туристическа дестинация. Хиляди хора идват да видят уникално преливащите цветове. 

Достъпът обаче е строго регулиран и контролиран от правителството и местните общности. Целта е да бъдат защитени растенията. Броят на посетителите е ограничен до 180-200 на ден. Те нямат право да използват слънцезащитен крем, репелент против насекоми или сапун, тъй като те могат да замърсят водата. Освен това не им е позволено да плуват в определени зони, да докосват растенията или да вземат проби.