Автор
Веселина Петрова

Невероятно: По какво можете да познаете дали човекът срещу вас е интелигентен

Повечето от нас си мислят, че интелигентният човек се познава по знанията, общата култура, поведението. Но не е само това. 

Според едно ново изследване, има един признак, по който можете да познаете дали събеседникът ви е интелигентен. Учени от Медицинския университет на Виена са открили, че т.нар. „черно чувство за хумор“ до голяма степен има връзка с вербалната и невербалната интелигентност. 

В експеримент, ръководен от психоложката Улрике Вилингер, специалистите са установили, че хората, които могат да оценят черния хумор, проявяват по-ниска склонност към агресия от онези с традиционно чувство за хумор, пише Obekti.

В проучването взели участие 156 души, от които 76 жени и 80 мъже с различен културно-образователен статус. 

Вербалната им интелигентност била оценена с помощта на тест за речниковия състав, а промените в настроението им - с въпросници. По време на експеримента показали на участниците поредица карикатури с елементи на черен хумор и ги попитали за мнението им, задавайки им различни въпроси. 

В групата, която възприела най-добре черния хумор, влизали хората с по-високо вербално и невербално ниво на интелигентност. 

Учените обясняват това с факта, че обикновено черният хумор надхвърля границите на нормалната сатира и ирония и поради това често се нуждае от повишени когнитивни способности, за да бъде разбран.