Автор
Антония Михайлова

Как езикът на тялото влияе на успеха в личния живот

Жените често изпадат в недоумение, чудейки се защо, въпреки външната си красота и интелигентност, достойните мъже не им обръщат внимание. Дори и на работното място не им предлагат повишения, колкото и да се стараят да дават най-доброто от себе си... 

Експертът по женско самочувствие и кинетика Евгения Иванова споделя как да използвате жестовете и движенията на тялото си, за да подобрите впечатлението за себе си и да привлечете вниманието на желан и обещаващ партньор, както и на достойни перспективи в живота си. 

Как тялото може да говори вместо нас

В древни времена хората са създавали впечатление за себе си, използвайки специални невербални сигнали - жестове, движения, изражения на лицето. Днес все още научаваме най-важното един за друг още преди да сме започнали да говорим. Например има мъже, чийто външен вид затруднява дишането и подкосява краката. 

Искате той да ви обърне внимание, да ви отдели от останалите и да побърза да ви обгради с грижа? Не разбираме защо се случва това, а само очаровано гледаме към него, пленени от магнетичната му осанка, дълбокия поглед, уверените движения, които започват от самите рамене и сякаш разрязват пространството на парчета. Ето как изглежда един класически привлекателен мъжки силует - симетричен, стабилно стъпил на земята, здрав, с поглед, улавящ всеки един детайл наоколо. 

Често се случва в близост до такъв мъж една жена да се почувства специална - раменете ѝ се опъват назад, брадичката се повдига леко нагоре, движенията на тялото ѝ стават по-плавни и грациозни. Тя плува покрай него, кокетно стъпвайки в една линия.  А той, заинтригуван от женствения ѝ и закачлив финес, повдига заинтересовано вежди и гледа след нея.

Освен мъжки и женски има и трети тип силует – безполов. Според психолозите този тип силует е характерен за неуверените и плахи личности. Раменете при него са склонни да се срещат едно с друго, шията е избутана напред, движенията са замъглени, нервни и нямат ясни контури, вектор или посока. Изглежда, че такъв тип силует се свива навътре и е оформена като скарида. В него няма нито сила, нито енергия, нито увереност. Винаги се стреми да се опре на нещо, чувствайки се несигурен и неуверен.

Как силуетът влияе върху личния ви живот? 

Много жени купуват скъпа козметика, красиви дрехи, ходят на козметик, сякаш отиват на работа, живеят във фитнеси. Но всички тези нечовешки жертви не помагат, когато искаме да привлечем вниманието на достойните мъже. Една от честите причини е, че жената не знае как да подчертае женствеността в походката си. Движенията на този тип дами са винаги прави и резки. Тя върви, прорязвайки пространството със свити напред рамене и приведен торс.

Другата крайност, която лишава жената от мечтаната връзка, е безполовият силует. Неговата опасност се крие в липсата на същата тази женствена и харизматична енергия. Хората с безполови силуети заемат малко място и сякаш постоянно се извиняват за нещо. Мъжът чувства, че това очевидно не е най-добрата жена за него. Тя няма сили да се покаже, как ще продължи рода, след като самата тя едва му обръща внимание. Едно е ясно - мъжът не приема такава жена на сериозно и продължава да търси. 

Случва се също някога съблазнителна, привлекателна жена да загуби своя плодороден, енергичен силует след години брак. В резултат на това страстта в двойката изчезва, партньорите се превръщат в съжители. И постепенно връзката започва да се разпада все повече и повече.

Как да направите силуета си по-привлекателен за един мъж? 

Има много начини да привлечете вниманието и да направите добро впечатление посредством движенията на тялото си. Като контролирате телесните сигнали, в зависимост от ситуацията, можете да се превърнете както в своенравна малка кучка, така и в нежна, послушна котка. Но първото нещо, върху което трябва да поработите, за да ви видят в пълния ви блясък, е вашата походка. Струва си да се уверите, че тялото не се навежда напред и не прорязва пространството, както при мъжете. Краставата женствена походка започва от корема или бедрата, но не и от раменете. В този случай е важно да поставите краката си в една линия, а не успоредни един на друг, сякаш сте товарен влак, пътуващ по релси.

Всички движения трябва да са гладки и вълнисти. Също така си струва да се научите да не се вкопчват в разни странични предмети. Например, жените често се облягат с цялото си тегло, когато стават от стол. Или надничат в телефона, прегърбвайки рамене и навеждайки се близо до екрана. Или слагат чантата си на коленете си и впиват ръце в нея, сякаш тя е най-ценното нещо за нея. Важно е винаги да помните, че вие ​​сте най-важни, а не обектите и предметите, които ви заобикалят.

Как силуетът може да повлияе на кариерата и професионалната реализация? 

Движенията и жестовете също ни казват колко високопоставен е човекът пред нас - дали е плах, или има власт, трябва ли да го слушаме, или не, дали е враг, или потенциален партньор и т.н. Например, хората не вярват на тези, които са плахи или нервни, както и на тези, които постоянно държат разни предмети в ръцете си - чанти, телефони, документи. Те създават впечатление, че сте заети и нямате време за други неща.

Ако физическото ви излъчване е лишено от енергия, увереност, целенасоченост, тогава ще ви бъде трудно да се реализирате в живота. В края на краищата външният вид буквално ще каже на вашия ръководител: „Не поверявай на този човек важни задачи. Тя/той не може да се справи с тях". Дори и да работите за себе си, потенциалните клиенти също несъзнателно сканират вашия силует и движения. Колкото и убедителни и красноречиви да сте в словото си, ако езикът на тялото ви е изпълнен с несигурност, с твърде много динамични и невротични жестове, никой няма да обърне внимание на това, което говорите. Хората са добри радари - те мигновено ще доловят разминаване между думите и езика на тялото, ако такова има. 

5 психологически техники за усвояване на истински важните женски качества
ПО ЖЕНСКИ
Автор Ива Петрова

5 психологически техники за усвояване на истински важните женски качества

Автор Ива Петрова

Как да направите добро впечатление?

Хората са лоялни към тези, чиито думи и жестове взаимно се допълват, чието поведение без думи се разчита като надеждно. Ето защо първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от свития неуверен силует на скаридата. Увереността винаги се излъчва от свободата на движение на ръцете и краката и готовността да заемат повече място в пространството. Разбира се, това не значи да ръкомахате като регулировчик нагоре и надолу, да хвърляте всичко в различни посоки, като човек, който не познава нормите на приличие. Означава дазаявим себе си тук и сега, да покажем, че нас ни има и заслужаваме да бъдем забелязани.

Струва си да си създадем навика винаги да мислим за това, което тялото ни излъчва в момента. И помнете - колкото по-висок статус и увереност демонстрират силуетът и движенията ви, толкова повече възможности се отварят в личния ви живот и кариера.