Автор
Веселина Петрова

Емоционално зависимите хора избират партньори, които си приличат

Знаете ли, че изборът на партньор при емоционално зависимите хора не е случаен. Даже напротив, в повечето случаи той е резултат от неосъзнато търсене. 

Онези, които вече са били във вредна и деструктивна връзка, често повтарят този модел и с новите си партньори. 

Емоционалната зависимост е патологичен вид обвързване, който се дължи на емоционална недостатъчност. Потребността от приемане и страхът от изоставяне са толкова големи, че засегнатите често търпят от партньора си несправедливост след несправедливост. Главната им цел е да се уверят, че връзката им няма да се разпадне. 

Когато при една двойка се стигне до раздяла, по правило инициирана от единия партньор, емоционално зависимата страна губи опора. След това на тези хора им се налага спешно да се вземат в ръце да се справят с нещо като емоционална абстиненция. Ако обаче завържат бързо нова връзка, тя често се оказва подобна на предходната... Какво трябва да избягвате, за да не се стигне дотам?

Не идеализирайте
Емоционално зависимите хора се чувстват привлечени от личности, които ги превъзхождат (или поне те така мислят) и по тази причина са склонни да ги идеализират. Но като цяло това мнимо превъзходство не означава, че въпросният човек наистина е нещо специално. Високото му самочувствие и преливащата му самоувереност са, които будят възхищението на емоционално зависимия. В действителност нерядко зависимият човек е много по-способен от партньора си, но никой от двамата не го разбира...

Емоционално зависимите често влизат във връзка с нарциси
Тази форма на „високо“ самочувствие често граничи с нарцисизъм и егоцентричност. Избраните типажи по принцип са себични, манипулативни и нечувствителни. Тяхната висока самооценка отлично допълва ниската самооценка на емоционално зависимия. И проблемите се задълбочават...

Емоционално зависимите избират доминиращи партньори 
Емоционално зависимите хора са склонни да избират партньори, които искат да доминират. Заради ниското си самочувствие емоционално зависимият не се стреми да засенчи нарцистичния си партньор. Подхранват егото му, хвалят го и му се възхищават постоянно и същевременно понасят от него унижения и пренебрежително отношение. 

Как може да бъде решен този проблем? Ако емоционално зависимият човек отвори очите си за реалността и започне да се справя сам, повишавайки собствената си стойност и самочувствие, пише Оbekti.