Автор
Веселина Петрова

Експерти: Направете това с децата си, за да ги предпазите от опасностите и лошото влияние

Пубертетът е предизвикателен период както за децата, които съзряват в тази възраст, така и за родителите. Бурята от хормони, която завладява тийнейджърите, в комбинация със средата, приятелите, желанието да са интересни и различни, да опитват нови неща, може да доведе до един от най-големите страхове на всеки родител – срещата с наркотиците. 

Напоследък родителските групи в социалните мрежи са пълни с постове, в които родители молят за съвет как да се справят.

За съжаление днес забранените субстанции се намират доста лесно. И са толкова много, че рано или късно детето ви ще се сблъска с тях - важното е как ще реагира. Изключително реално е сблъсъкът да прерасне в зависимост.  

Специалистите коментират, че модерните дроги водят много по-бързо до пристрастяване, а последствията за здравето – физическо, психическо и емоционално, са изключително неясни и опасни. 

Единственият начин да предотвратим появата на този проблем в живота на децата ни е да говорим с тях - често и за всичко. Да бъдем до тях и да им показваме подкрепата си. 

За съжаление, голяма част от младежите са доста трудни за комуникация. Понякога се затварят в себе си и не споделят. Но отговорност на родителите е да намерят път към децата си. И да ви кажа - не става с лошо. Става с много любов, търпение и подкрепа. 

За съжаление възрастта, в която децата опитват дрога, пада стремително бързо. Затова, бъдете наистина внимателни. 

Ако забележите промяна в поведението, не неглижирайте проблема. Иначе след време ще се упреквате, че не сте реагирали адекватно и вече е станало късно, пише Днес.бг.

Резките промени в настроението, промяната на средата, приятелите, леката отнесеност, меланхоличност, липсата на адекватност, проблем с училище - оценките падат, хващате го в лъжа, изнервено е, по дрехите му има странни петна, миризми - това са все неща, които трябва да ви наведат на мисълта, че нещо не е наред. 

Не започвайте с упреци и заплахи. Говорете като на приятел. Започнете първо с подкрепата. После потърсете специализирана помощ.