Автор
Веселина Петрова

Как да реагирате, когато детето ви крещи: "Мразя те"

Случва се. Има моменти, в които тийнейджърът, в разгара на кавгата, ви крещи в лицето: "Мразя те!" или когато 8-годишното ви дете, което все още не разбира същността на думите си, казва на вас, на баща си или на баба си, че ги мрази. Защото са ядосани, обидени, неразбрани. И тогава - какво трябва да кажете вие?

Управлението на емоциите е едно от най-трудните неща, с които родителите трябва да се справят, казва психоложката Хилари Хендел.

„Когато детето ви крещи „Мразя те“, без значение на кого вика – на вас, на баща си, на брат си, на учител, приятел – е време да направите пауза, вместо да реагирате импулсивно.“, обяснява специалистът.

Според Хендел, за да расте детето ви емоционално здраво, то трябва да разбира емоциите си, а не да се страхува да ги проявява. Ето защо дори тези емоции, които то „събира“ в думата „омраза“, не могат и не трябва да бъдат забранени.

„Когато позволим на децата да изразят цялата гама от чувства, те в крайна сметка се научават да ги управляват и да се успокояват. Когато забраняваме емоциите, те остават с нас под формата на срам и безпокойство“, казва психологът.

Има две фрази, които не трябва никога да казвате в отговор: „Ти в действителност не ме мразиш. Защо лъжеш?“ и „Как изобщо си обърна езикът да кажеш такова нещо?“, защото така показвате на детето, че не е безопасно да се изразяват емоции. Т.е. то трябва само да се справи с надигащите се вътре в него чувства, без помощта на възрастните. А това е болезнено и страшно изпитание и може да съсипе живота му като възрастен.

Също така и няколко фрази, които можете да кажете:
„Разбирам, че в момента си много ядосан на мен/сестра/учител.“
„Ще обясниш ли какво се случи?“
„Какво успях да направя, което те накара да ме обидиш така?“

„Много родители се страхуват, че ако не спрат подобни изречения, те ще позволят на детето поведение, което не е добро - като удряне, ритане и т.н.“, казва д-р Хендел.

"Но това са различни неща. Поведението, което причинява физическа болка, наистина трябва да бъде спряно незабавно, като обясните на детето, че е нормално да бъде ядосано, но не е редно да го изразява с агресия.", уточнява специалистът.

"Емоциите обаче са вътрешният свят на детето и преди всичко те го карат да се чувства зле. Затова детето трябва да бъде подкрепено и да не се оставя само с такова ужасно чувство като омразата.”, казва още експертът, пише Obekti.