Автор
Веселина Петрова

Ето защо е важно да отгледате психически устойчиви деца и как да го постигнете

Живеем в свят, в който стресът е част от ежедневието. А децата ни са подложени постоянно на "облъчване" от различни източници - реклами, връстници, социални мрежи.

Наркотици, тормоз, натиск от връстници, самочувствие, киберсигурност, алкохол... Факт е, че се случват лоши неща и не можем да предпазим децата от всички тях. Това, което можем да направим, е да им помогнем да могат сами да се справят с предизвикателствата. Това се нарича устойчивост. Как можем да го постигнем?


Надеждни, спокойни, стабилни възрастни
Светът на децата сме ние - възрастните, техните родители, баби и дядовци, семейство. Наличието на пълноценни взаимоотношения с човек, който е стабилен, зрял и последователен, е важно за детето. Обикновено днес децата имат поне един родител, който да им осигури тази сигурност.
Според едно проучване, публикувано в „Resilient Youth Australia“, в извадка от над 91 000 австралийски деца 25% от учениците от 3-ти до 4-ти клас казват, че не могат да посочат възрастен в живота си, който ги изслушва. Тази цифра спада в 5-6 клас, но нараства до 32% в 7-8 клас и 39% в 9-10 клас. Когато става въпрос за сериозни, надеждни и спокойни възрастни, колкото повече ги има в живота на детето, толкова по-добре. Това е човекът или хората, с които те могат да говорят за всичко, да се доверят, да получат съвет.
Ритуалите са важни
Ритуалът е онова нещо, което правим всеки ден. Когато се събудим ги гушкаме, когато заспиваме четем приказки... Ритуал е разходката или киното в почивните дни, празнуването, вечерята у дома. Ритуалите осигуряват усещане за сигурност, на стабилност. Ритуалът изгражда устойчивост.

Да бъдеш част от нещо по-голямо
Когато едно дете е част от някаква общност, то се усеща по-силно, защитено. Такава общност е семейството, приятелите, съучениците. Общностите, които могат да бъдат от полза на децата, това са клубове, спортни организации, училищни организации. Устойчивото дете разпознава, че има място и че принадлежи към него. Принадлежността е отправна точка към положителното благосъстояние и доброто образование.
Да растеш осъзнат
В много училища по света има активно движение за включване на осъзнатост в учебните програми. Наистина това е нещо, което може да бъде от полза за всички. Осъзнатостта е процес на съзнателно вслушване в мислите и осъзнаване на това кои от тях трябва да бъдат игнорирани и кои са ценни. В ролята си на родител е важно да помогнете на децата си да моделират усещане за осъзнатост. Бъдете в настоящето им, отделяйте време за тях сега. Просто присъствайте в живота им.
Бъдете добър пример
Децата ви може да не чуват нито една ваша дума, но те виждат всичко. Затова бъдете добър пример за тях. Говорете за чувствата и ги назовавайте. Казвайте на децата си, когато ви е трудно да се справите с нещо. Но не пропускайте да им кажете и когато сте се справили с дадено препятствие. Децата трябва да видят, че е нормално да преживяват възходи и падения в живота. Те трябва да виждат и чуват как признавате, че лошите моменти ще се подобрят и че добрите моменти няма да продължат вечно. Такъв е животът – понякога изпитваш тъга, понякога изпитваш радост, но важното е да продължаваш напред, пише Obekti.