Автор
Ива Петрова

Шокиращи хигиенни практики на Древен Рим

Като една от най-могъщите цивилизации в миналото няма как Древен Рим да не е оставил отражение върху настоящето със своите изобретения и познания. Именно там е измислен прототипът на съвременните вестници, на някои медицински инструменти, а законите на тази страна са залегнали в основите на съвременното законодателство по цял свят.Но някои практики на жителите на Древен Рим може да предизвикат объркване в съвременния човек от 21 век, като например това, че те са прали дрехите си и са избелвали зъбите си с урина. Каква е причината за това?

Древен Рим
Древен Рим
Pixabay

Един от най-популярните елементи от гардероба на жителите на Древен Рим са били белите тоги. Това са дрехи, направени от животински косми. Материята лесно се замърсявала и попивала потта.

Ето защо древните римляни просто трябвало да измислят ефективен метод за почистване на вещите си. И успели да намерят такъв, като започнали да използват урина за отстраняване на полепналата по дрехите мръсотия. Но защо?

Факт е, че тази биологична течност съдържа амоняк - съединение, което почиства добре различни повърхности. За особено ефективна за почистване тази течност се считала, след като престоявала известно време.

Работниците в пералнята събирали тази течност по различни начини, като питали за нея посетителите в тоалетните. След като я събирали в достатъчно количества, те я изсипвали в специални вани и потапяли в тях дрехите. След това се качвали във ваните и започвали да тъпчат съдържанието им с краката си. Накрая дрехите били изплаквани в чиста вода и предоставяни на доволния клиент.

Същото средство било използвано и при миенето и избелването на зъбите. Жителите на Древен Рим втривали урина във венците си или изплаквали устата си с нея. Благодарение на чудодейните свойства на амоняка зъбите наистина ставали по-бели, отколкото били първоначално. Разбира се, при условие че това се случвало редовно.

Съществуват ли подобни практики днес?

Да, например в племето мундари в Южен Судан има обичай всяка сутрин лицето да се мие с кравешка урина. По този начин номадите се предпазват от негативните влияния на външната среда - например от ларви и опасни микроорганизми, които започват активно да се размножават през дъждовния сезон.

Как жените губели девствеността си в Древен Рим
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Как жените губели девствеността си в Древен Рим

Автор Антония Михайлова

Освен това благодарение на това странно измиване, косите на жителите на това племе придобиват оранжев оттенък, което се смята сред тях за признак на красота.

А знаете ли, че в съвременния свят дори се прилага и т.нар. уринотерапия

Привържениците на този метод на алтернативната медицина смятат, че урината има лечебни свойства. Те могат да я пият, да мажат с нея засегнатите места и да я използват за какви ли не още други манипулации. Съвременните учени обаче нямат научни доказателства за някакви особено впечатляващи ползи от прилагането на уринотерапия.