Автор
Теодор Муховски

Този предмет 200 000 пъти по-замърсен от тоалетната чиния - трябва да се сменя всяка седмица

Определено си заслужава да обърнете внимание на този предмет, който го има във всяко домакинство, ако не искате да си докарате здравословни проблеми.

Изглежда, че просто няма по-мръсен предмет в къщата от ръба на тоалетната чиния. Там живеят и огромно количество патогенни бактерии.

Но има още мръсни места и неща, за които дори не се замисляме. Например, смартфонът.

Представете си, че всеки ден посещавате обществения транспорт, вземате пари и други мръсни предмети в ръцете си, а след това заедно с тях пипате и телефона. Устройството за говорене и сърфиране в интернет често пъти лежи в джобове, чанти, раници. То се трие в предмети, които никога не се мият от никого. Според статистиката за един ден човек се обръща към смартфона си повече от сто пъти. И всичко това - с немити ръце.

Дори смартфонът обаче не е най-мръсният предмет, който можете да си представите. Има и по-опасен "враг". С него може и трябва да се борим, за да постигнем абсолютна чистота в къщата.

Развъдник на бактерии

Излезе нова информация, според която, гъбата за миене на съдове е 200 хиляди пъти по-мръсна от ръба на тоалетната чиния. Влажната среда и хранителните остатъци, които постоянно присъстват върху нея, са отлична среда за развитие на бактерии, дрожди и гъбички. Ако гъбите за миене на съдове не се сменят редовно и не се поддържат правилно, в тях могат да се образуват продукти на разлагане.

Особено опасно е, ако гъбите се използват не само за миене на съдове, но и за сурова храна. Например месо или риба. В този случай съществува висок риск от кръстосано замърсяване. Бактериите, живеещи в суровото месо, могат да попаднат върху съдовете, а оттам - и в човешкото тяло. Това е свързано както с отравяния, така и с алергични реакции.

Какво да правим?

Не изпадайте в паника и след като научите какви бактерии живеят върху гъбите, опитайте се да спазвате правилата за използването им. Тогава няма да се стигне до опасни последици.

1. Измивайте гъбата след всяка употреба. А след това я оставяйте да изсъхне на място, където няма влага.

2. Сменяйте гъбата веднъж на 10-14 дни.

3. Избършете мивката и плота, както и мястото, където се съхранява гъбата, с антимикробни агенти и дезинфектанти. Това ще помогне за намаляване на бактериите и свързаните с тях рискове.

Опасно е: Никога не пускайте водата в тоалетната по тези 2 начина
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Опасно е: Никога не пускайте водата в тоалетната по тези 2 начина

Автор Теодор Муховски