Автор
Антония Михайлова

На каква възраст детето може да яде шоколад - отговорът на педиатрите

Няма деца, които да не обичат сладкишите, но това, което всеки родител трябва да знае, е, че не трябва да бърза да ги запознава с тях. Организмът на детето функционира по различен начин, затова трябва да знаем какво може да причинят сладките деликатеси на всеки малчуган. За опасностите от ранната консумация на шоколадови изкушения и на каква възраст детето може да яде шоколад разказва д-р Мариам Сайфулина - педиатър в клиниката на академик Ройтберг.

Защо шоколадът е вреден за децата

В организма на децата до една година няма аденозин – ензим, който разгражда кофеина, обяснява педиатърът в интервю пред riamo.ru. В резултат на това кофеинът се натрупва в кръвта и нарушава функционирането на аденозиновите рецептори в мозъка.

Какво означава това? За детето ще бъде трудно да заспи, а също така ще развие зависимост от кофеина. Ще пострада не само бебето, но и родителите му, тъй като никой няма да може да спи добре, предупреждава експертът. Според нея не е препоръчително детето да се запознава с тази сладост до 3-годишна възраст. Вместо шоколад на децата могат да се дават блатове, захаросани плодове и мармалад.

Какво е допустимото количество шоколад, което децата могат да ядат

Въпреки това черният шоколад е здравословен продукт, отбелязва педиатърът. Съдържа витамини B, B1, B2, триптофани, магнезий, калий, калций и фосфор. Ето защо този продукт е добър източник на енергия, помога за подобряване на кръвообръщението и укрепването на опорно-двигателния апарат, отбелязва специалистът.

Тоест можете да давате шоколад на децата в малки количества, но е по-добре да го въведете в хранителния му режим постепенно. През седмицата е допустимо да се яде не повече от един шоколад с тегло 100 г. Дневната норма трябва да бъде 1-2 квадраттчета или 5-10 г.

Кой не трябва да яде шоколад?

Въпреки многото полезни свойства, шоколадът има и своите противопоказания, които засягат тези, които обичат сладкото на всяка възраст. Това са:
- наднормено телесно тегло - шоколадът е висококалоричен продукт, така че младите любители на шоколада рискуват да развият затлъстяване и диабет в бъдеще;
- склонност към алергии - шоколадът често съдържа оцветители, овкусители и консерванти;
- лактозна недостатъчност;
- нарушения на храносмилателната система: хепатоза, заболявания на жлъчния мехур и панкреаса.

Кои са най-малко вредните сладкиши за деца

Правилната диета за децата трябва да се състои от месо, зеленчуци, плодове и зърнени храни, казва детският ендокринолог Анастасия Тараско. В този списък няма сладкиши, но едва ли някой ще се осмели да застане между дете и вкусно лакомство.

В идеалния случай е по-добре да замените сладкишите и други забранени храни с плодове и пак плодове. Но дали някой от родителите успява с това? Е, добре, сигурни сме, че невинаги успявате да удържите фронта. В такъв случай трябва да знаете, че въпросните сладки изкушения не трябва да заемат повече от 10-15% от основното здравословно меню, предупреждава Тараско.

Ето списък на най-малко вредните сладкиши:
- сушени плодове;
- мармалад с пектин;
- целувки;
- пчелен мед;
- козунак.

Учени: Редовното ядене на тъмен шоколад помага в превенцията на Алцхаймер
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Учени: Редовното ядене на тъмен шоколад помага в превенцията на Алцхаймер

Автор Теодор Муховски

Как да убедите детето си да не яде вредна храна

Убеждаването и особено заплахите тук определено няма да работят. Напротив, подобен подход дори може да събуди още повече интереса на детето към забранените неща. Ето защо е важно не само да се обясни на детето значението на здравословното хранене, но и да се дава постоянно личен пример от страна на родителя.

Не само личният пример ще свърши работа тук. Разкажете на детето си за анимационен или филмов герой, който се храни добре и става силен, съветва писателят, анализатор, изследовател на човешката психология и философ Александър Корол.

Привържениците на по-строгите ограничения пък съветват родителите да дават на детето шоколадови лакомства в празнични или специални дни.