Автор
Ева Лъчезарова

Главоболие зад бюрото: Защо ви боли глава, докато работите, и как да се справите

Все повече от нас се оплакват от главоболие по време на работа, за съжаление то се появява ненадейно и неочаквано и е в състояние да влоши както начина, по който се чувстваме, така и нашата продуктивност. Това води до изоставане в задачите, трудно съсредоточаване и допълнителен стрес. Затова днес решихме да разгледаме по-подробно факторите, които най-често водят до главоболие зад бюрото, за да можете да бъдете по-осъзнати за тях, като освен това ще ви дадем и стратегии за справяне, така че да бъдете по-спокойни и да се чувствате по-добре на работното си място.

  1. Неправилна стойка

Една от най-важните стратегии за справяне с главоболието по време на работа е поддържането на правилна стойка през целия ден. Дългите периоди на седене пред компютъра или в неправилна позиция на тялото биха могли да доведат до напрежение в мускулите на врата и главата, което може да предизвика главоболие. Правилната стойка и чести почивки помагат да се намали това напрежение и да се предотврати главоболието.

Ето и няколко ценни съвета за правилна стойка: Необходимо е столът ви да е на такава височина, че когато стъпите на пода, краката ви да формират прав ъгъл в коленните стави. Това помага да се подпомогне правилната стойка и намалява натоварването на гърба. В допълнение към това е необходимо екранът на компютъра да бъде на нивото на вашите очи, за да не стоите непрекъснато с наведен врат.

  1. Липса на редовни почивки

Честите почивки по време на работен ден са от съществено значение за поддържане на здравословна и продуктивна работна среда. Те намаляват напрежението в мускулите, доказано подобряват концентрацията и продуктивността, а освен това помагат за справянето със стреса. Важно е да имате предвид, че почивките не трябва да бъдат само време за използване на социалните медии. Вместо това ги използвайте, за да се раздвижите, да се разтъпчете и да се отпуснете.

Редица изследвания препоръчват почивка за около 5-10 минути на всяка 50-60 минути активна работа. Тази честота на почивките е въз основа на концепцията за "цикъла на продуктивността", според която хората могат да работят най-ефективно за определен период от време, след което се нуждаят от почивка, за да възстановят енергията си и да се концентрират отново.

  1. Дехидратация

Дехидратацията може да бъде един от основните фактори, предизвикващи главоболие. В офис работна среда, където често има наличие на климатизация или централно отопление, тялото може да загуби повече вода чрез дишане и потене. Ако редовно забравяте да пиете вода, може да настроите напомняне на телефона си или да използвате приложения за проследяване на хидратацията, които да ви помогнат да се подсетите да пиете по-често.

Обикновено се препоръчва да се изпиват около 30-35 милилитра вода за всеки килограм тегло. Ето и примерно изчисление на необходимото количество вода за човек с тегло от 50 килограма:

Минималното количество вода: 30 мл * 50 кг = 1500 мл (или 1,5 литра)

Максималното количество вода: 35 мл * 50 кг = 1750 мл (или 1,75 литра)

Водата разбира се не е единственият източник на хидратация. Плодови сокове, чай, супи и дори някои храни с високо съдържание на вода могат да допринесат за вашата обща хидратация.

  1. Прекалено много стрес

В днешно време за всички е изключително трудно да лавират между работните си задължения, семейството, приятелите и времето за себе си. Това е и причината често на работното място да ни боли глава и да се чувстваме емоционално и физически изтощени. Затова е препоръчително в седмичния си график осъзнато да планирате дейности, които да ви разтоварят и да ви позволят да си починете. Не е необходимо те да бъдат сложни и да отнемат дълго време. Планирайте няколко пъти седмично да правите дълга разходка в обедната си почивка, тренирайте минимум два пъти за седмицата и се опитайте да включите йога и медитация за максимално добри резултати. Редица специалисти по психичното здраве разкриват и че воденето на дневник също действа релаксиращо за мозъка, така че в него можете да записвате мислите и вълненията си, както и своите мечти.

Woman.bg съветва: Понякога, дори да сте взели най-добрите мерки, главоболието идва неочаквано и трудно може да бъде предвидено, затова е добре да имате винаги на разположение, в своята офис аптечка, надеждно болкоуспокояващо средство. Именно такъв лекарствен продукт е Ибурапид 400 мг, който съдържа ибупрофен и принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Ибурапид 400 мг спомага за бързото и ефективно намаляване на главоболие от различен произход, включително тензионно и мигренозно. Освен това би могъл да се използва и при менструални болки, зъбобол, ставни и мускулни болки.

(в материала има продуктово позициониране)