Автор
Woman.bg

Лактоферинът – молекула на естествения имунитет

През студените месеци на годината, както и през преходния зимно-пролетен период, когато рискът от развитие на различни вирусни и бактериални заболявания е много висок, от изключителна важност е правилно да защитим организма си от заразяване. С помощта на различни природни продукти е възможно до голяма степен да намалим риска от усложнения, които могат да настъпят вследствие на простудни и грипни заболявания. Пример за такъв природен продукт е лактоферинът.

Какво е лактоферин?

Това е белтък, който за пръв път е изолиран от мляко, откъдето идва и името му. Лактоферинът е обект на научен интерес от десетилетия и има множество изследвания, които доказват ползата от приема на лактоферин. Той е част от т.нар. неспецифична вродена защита, която е първата бариера срещу причинителите на зарази. Има няколко доказани начина, по които той може да противодейства на вируси и бактерии.

Снимка: 123rf
Снимка: 123rf

Каква e ролята на лактоферина в имунната защита?

Антибактериалните функции* на лактоферина се дължат на способността му да свързва желязото, което е жизнено необходимо за бактериите. В присъствие на лактоферин бактериите нямат достъп до ценното за тях желязо и размножаването им е силно затруднено.

Лактоферинът може и директно да уврежда бактериална стена, което води да загиване на бактерията. С други думи, лактоферинът не само ограничава размножаването на бактериите, но и може директно да предизвика тяхната гибел.

Освен антимикробни свойства, лактоферинът притежава и антивирусно действие**. От една страна, той може да се свързва с рецептори на повърхността на клетките, като по този начин не позволява вирусите да се свържат с тези рецептори, т.е. прави нашите клетки неподатливи на вирусна инвазия. Ако вирусът не може да проникне в клетката, той няма как да се размножава и да предизвиква заболяване. От друга страна, лактоферинът може директно да се свърже с вирусните частици и отново да възпрепятства тяхното навлизане в клетките. Не на последно място, има данни, че дори при навлизане на вирус в дадена клетка, лактоферинът може да възпрепятства репликацията (размножаването) на този патоген.

Откъде можем да си набавим латкоферин?

Най-висока концентрация на лактоферин е установена в коластрата, наричана още „първо мляко“. Това е специфичен вид телесна течност, която се отделя само в първите няколко дни след раждане, по-гъста е от нормалната кърма, има по-висока калоричност и по-различно съдържание на хранителни вещества.

Когато целим осезаем ефект, комбинацията на правилните съставки е от ключово значение. Лактоферинът може да бъде съчетан с други натурални съставки, като например черен бъз и джинджифил, които се използват от векове в подкрепа на имунната система. Различни витамини, като А, С, D и минерали като цинк също допринасят за нормалната функция на имунната система. Продукт на пазара, който обединява всички изброени съставки, е Допелхерц систем Авиралекс.

Източници на информация: * Jenssen H, Hancock RE. Antimicrobial properties of lactoferrin. Biochimie. 2009 Jan;91(1):19-29. doi: 10.1016/j.biochi.2008.05.015. Epub 2008 Jun 5. PMID: 18573312.* Farnaud S, Evans RW. Lactoferrin--a multifunctional protein with antimicrobial properties. Mol Immunol. 2003 Nov;40(7):395-405. doi: 10.1016/s0161-5890(03)00152-4. PMID: 14568385.** Berlutti F, Pantanella F, Natalizi T, Frioni A, Paesano R, Polimeni A, Valenti P. Antiviral properties of lactoferrin--a natural immunity molecule. Molecules. 2011 Aug 16;16(8):6992-7018. doi: 10.3390/molecules16086992. PMID: 21847071; PMCID: PMC6264778.** Jenssen H. Anti herpes simplex virus activity of lactoferrin/lactoferricin -- an example of antiviral activity of antimicrobial protein/peptide. Cell Mol Life Sci. 2005 Dec;62(24):3002-13. doi: 10.1007/s00018-005-5228-7. PMID: 16261265.

(в материала има продуктово позициониране)