Автор
Антония Михайлова

Как бъдещето на детето се определя от реда, в който се появява в семейството

Състезателният дух и желанието за надмощие са сред качествата, които най-често съпровождат отношенията между братята и/или сестрите се още от ранна детска възраст в едно семейство. Израстването и развитието им неминуемо преминава под знака на конкуренцията - кой е по-добрият, кой е по-успешният, кой е по-атлетичният и т.н.

Самите експерти не могат да се споразумеят кой е по-умен, по-бърз, по-висок, по-силен - по-големите или по-малките. Но психолозите, педиатрите и генетиците са единодушни в едно - редът на раждане все още влияе на човека.

Ако сте най-малкият сред братята и/или сестрите си

Списание Business Insider обаче наскоро публикува още интересни открития, които са в полза на младшите. Според тях, ако вие сте най-малкият брат или сестра в семейството, това означава, че носите ярка индивидуалност в себе си - от вас може да стане чудесен предприемач, бизнесмен и човек, способен да работи за самия себе си. Дори родителите ви никога да не са били такива.

Скорошно проучване на група психолози установи, че по-малките деца имат по-смели характери. С други думи - те са малки бунтовници, които не се страхуват да изразят позицията си по даден въпрос или да се изправятсмело пред рисковете, които крие предприемането на собствен бизнес например.

Друго качество следва от същото дръзко поведение - по-малките братя и сестри ще са по-склонни да се забърквате в различни приключения и рисковани дейности, отколкото техните батковци или каки. Скок с парашут, скално катерене, алпинизъм биха се превърнали в любимо хоби на по-малките малчугани в бъдеще.

Важно е детето да има своя зона на отговорност от най-ранна възраст. Нека да е нещо съвсем лесно за изпълнение - да прибере играчките си, да помете пода или да нахрани домашния любимец.

Така бавно ще научите детето си да поема отговорност. Чудесно е, ако можете да намерите група или кръг за развитие, където той ще бъде най-възрастният и ще излезе от ролята на "младши сержан" под наблюдение.

Ако сте някъде по средата между братята и сестрите си

Вие сте създадени да помагате на другите около себе си. Наскоро социолозите проведоха проучване, което показва, че средните деца демонстрират своите социални качества много по-ясно. Това означава, че те са родени алтруисти. Те първо мислят за нуждите и интересите на околните и едва тслед това - за себе си.

Средните деца никога не трябва да се сравняват с по-големите и по-малките. Като цяло сравняването на децата с някого друг, било то от семейството, или от друг място, е лоша идея. Поставяйки за пример по-големият или по-малкият брат например, рискувате да внушите комплекси за малоценност у детето си. Затова му давайте пример не с другите, а със самия него - казвайте му, че днес е по-добър и по-успешен от вчера. Например, вчера той все още не е знаел как да завърже връзките на обувките си, но днес вече знае. Средното дете трябва да има свое лично пространство, където ще се чувства господар. И никога не го лишавайте от вниманието си като родител. То има нужда да се чувства обичано и ценено.

Сестрите носят щастие! Доказано
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Сестрите носят щастие! Доказано

Автор Woman.bg

Ако сте най-големият или сте единствено дете

По-вероятно е да постигнете успех в традиционния смисъл. Психолозите обясняват това с факта, че тези, които изобщо нямат братя и сестри, или тези, които имат късмета да се родят първи, растат заобиколени предимно от възрастни. Възрастните обикновено са по-умни от децата. И това се отразява на развитието на първородните.

Друг важен момент от тяхното развитие е, че първородните или единствени деца бързо разбират как могат да угодят на възрастните - като например да научат стихотворение, да напишат писмо, да нарисуват жираф и т.н.Първородният вероятно ще работи не за себе си, а за това дасе докаже пред родителите си, така че да заслужи одобрението им и добрите им отзиви. Ето защо първородните деца имат по-голям шанс да станат успешни политици и да заемат лидерска позиция, отбелязват психолозите.