Автор
Теодор Муховски

Чумавият остров: Най-страшното място в Италия и неговите тайни

Тук не пеят птици, животните са изчезнали, само прах се разхожда из изсъхналите лозя. През нощта се чува камбанен звън, въпреки че през 1814 г. камбаната е пригодена за фар. А когато луната залезе, скрита зад оловни облаци, в черната тъмнина се чуват човешки викове за помощ.

Остров Повелия, познат още като Чумавия остров, е заобиколен от всички страни от морето и заемащ площ от 75 хектара, е едно от най-мрачните, прокълнати и разрушени места в Италия. Наричат го "Вратата на ада", "Убежището на изгубените души" и никой не смее да се разхожда из околностите му.

Дори любопитните туристи не искат да стъпят там: те вече са чували за ужасната му история. Освен това мрачната картина на Чумавия остров се допълва от полицейските лодки, които 24 часа в денонощието се движат по бреговете му и носят непонятна служба.

А наблизо, само на няколко километра от Повеля, животът кипи и хората се забавляват. Там е един от най-живописните градове в света - Венеция, гордостта на италианците.

Характерно е, че в разговорите си жителите на града се стараят да не споменават името на прокълнатия остров. А местните рибари на своите шхуни, плаващи покрай "Убежището на изгубените души", се страхуват дори случайно да хвърлят поглед в неговата посока.

През Средновековието и по-рано остров Повелия е бил убежище за хората, които са се криели от постоянните войни. Венецианската република установява тук аванпост и развива оживена търговия с чуждестранни търговци. Благоприятното местоположение на Повелия било удобно и никой кораб не можел да мине оттам. Просперитетът на острова обаче не продължил дълго.

През втората половина на XVI в. цяла Европа е обхваната от бубонна чума. Когато тя достигнала Италия, венецианските власти решили да отведат в Повелия не само мъртвите, но дори и тези, които имали слаби признаци на тази ужасна болест. На острова пламнали огньове: не само труповете, но и все още живите хора били превърнати в пепел.

Тези събития, изпълнени с ужас, оставили тъжен спомен. И колкото и Венеция да се опитвала в бъдеще да възстанови предишния живот на острова, предлагайки много пари на заселниците, никой от тях никога не стъпил на прокълнатата земя.

През 1922 г. тук е открит приют, в който са настанявани възрастни психично болни хора. Твърди се, че сред тях често имало политически врагове на италианския диктатор Мусолини.

Главният лекар, който си въобразявал, че е медицински гений, провеждал безумни експерименти върху беззащитни и безсилни пациенти.

Няколко години по-късно "експериментаторът" умира при странни обстоятелства: хвърля се с главата надолу от камбанарията. Приютът е закрит през 1968 г. и Чумният остров отново е безлюден и смъртоносно празен.

Но един ден се появява искрица надежда, че Повеля ще намери нов живот. Италианският бизнесмен Луиджи Бруняро печели търг и срещу 513 000 евро става собственик на зловещия остров за 99 години.

Той има много планове: да превърне останките от Повеля в туристическа дестинация, да я съживи с модерни хотели, да придаде на бреговете уреден, привлекателен вид. Според него бившият Чумав остров със своите ужасни тайни е добра реклама за хората, които обожават екстремните спортове.

Луиджи Бруняро възнамерява да инвестира 20 млн. евро в проекта, но през 2015 г. е избран за кмет на Венеция и грандиозните му планове са изоставени за неопределено време.

4 причини да посетим Куба
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

4 причини да посетим Куба

Автор Евелин Попадийна