Автор
Ева Лъчезарова

Когато гърлото ни предупреждава: Как да разпознаем и да спрем настъпващата инфекция?

Телата ни често изпращат сигнали, с които подсказват, че нещо в организма ни не е наред. Едни от най-ранните индикатори за предстоящо разболяване например могат да дойдат от гърлото ни, а разпознаването им и навременното предприемане на проактивни стъпки могат да бъдат от решаващо значение за спиране на разпространението на болестта и поддържане на оптимално здраве.

Гърлото всъщност служи като “врата” за множество вируси и бактерии, които се опитват да проникнат в тялото ни. Усещането за сухота, драскане, дрезгав глас или постоянното гъделичкане в гърлото могат да бъдат ранни предупредителни признаци за предстояща инфекция. Въпреки че в началото често тези усещания изглеждат незначителни, те не трябва да се пренебрегват и подценяват.

Имайте предвид, че някои фактори биха могли да влошат състоянието и възпаленото гърло да стане още по-болезнено. Студените питиета, особено ако ги консумирате с лед, както и газираните напитки, могат да раздразнят лигавицата, влошавайки вече съществуващия дискомфорт. Вместо това е добре течностите, които приемате да бъдат хладки или такива със стайна температура. Освен това избягвайте пушенето и излагането на вторичен дим, тъй като съдържа вредни химикали, които могат да раздразнят и възпалят гърлото допълнително.

Бъдете внимателни и при избора си на храна. Пикантните храни например могат да раздразнят лигавицата на гърлото, докато киселинните като цитрусови плодове и домати - да обострят възпалението. Храни, които са груби или драскащи като чипс или крекери също не са препоръчителни,тъй като могат допълнително да наранят вече възпаленото гърло. Вместо това изберете меки, успокояващи ястия, каквито са супите, бульоните или картофеното пюре. Бананите и смутитата също са подходящи, за да облекчите дискомфорта и да си осигурите пълноценни хранителни вещества.

От друга страна излагането на студен въздух или течение може да свие кръвоносните съдове в гърлото, което води до дискомфорт и възпаление. Ако трябва да излезете в студено време, по възможност покрийте устата и носа си с шал или маска, за да затоплите въздуха, преди да го вдишате. Освен това минимизирайте излагането на вътрешни дразнители като прах и домакински химикали, които могат да предизвикат алергична реагция и да влошат симптомите.

Ако усетите, че гърлото ви дразни, е добре да вземете бързи допълнителни мерки. Добрата хидратация е една от първите и важни стъпки, които да предприемете. Следенето за оптималната хидратация на организма е от решаващо значение, както за поддържането на здрава имунна система, така и за овлажняването на гърлото. Пийте много вода през целия ден, за да успокоите раздразнението и да изхвърлите токсините.

Слушайте тялото си и му осигурете спокойствието, от което се нуждае, за да се пребори с инфекцията. Адекватната почивка позволява на имунната ви система да работи по-ефективно и помага за ускоряване на процеса на възстановяване.

В ситуациите, в които възпаленото гърло се превръща в нещо повече от леко неудобство, е важно да имате под ръка надеждно решение в своята домашна аптечка. Именно такова е Флурбимед Минт, който се характеризира със своята ефикасност и бързо начало на действие. В основата на ефективността на Флурбимед Минт се крие активното му вещество: флурбипрофен. Тази мощна съставка не само облекчава болката, но и намалява възпалението, осигурявайки така необходимото облекчение, когато имаме усещането, че гърлото ни е изключително болезнено. 

Флурбимед минт е достъпен без рецепта и би могъл да се използва от възрастни и деца над 12-годишна възраст, като е достатъчно да смучете по една таблетка на всеки 3-6 часа. Могат да се приемат до 5 таблетки за 24 часа.

(в материала има продуктово позициониране)