Автор
Евелин Попадийна

5 фрази, с които травмирате детето си

Наясно сме, че няма перфектни хора, още по-малко перфектни родители. Дори и най-добрите мама и татко понякога правят несъзнателни грешки. За някой от тях дори не се замислят, защото са толкова малки, че почти не се забелязват. Говорим за думи, изречени в разгара на скандал или момент, в който възрастните са уморени, ядосани или просто бързат. Точно тогава казваме неща без да мислим и без да осъзнаваме, че могат да бележат живота на детето ни за цял живот.

Според психолозите е най-добре да избягваме тези фрази, за да не травмираме детето:

Не ме занимавай с глупости
Голяма част от родителите приемат историите на децата си като фонов шум, това обаче е много грешно. Има по-уязвими деца, които могат да изтълкуват грешно подобни изказвания и да си помислят, че на мама и тати не им пука. Ако се интересувате от живота на малчуганите, то е хубаво да ги изслушвате и насърчавате да ви разказват. Децата са по-склонни да бъдат открити ако видят интерес във възрастния, а не безразличие. Ако детето ви спомене дори само едно нещо, което му се е случило през деня, то търси контакт и иска да бъде чуто.

Всичко това са глупости
Голяма част от възрастните обезценяват емоциите и преживяванията на децата. Да, от гледна точка на родителя, преживяванията на децата изглеждат като глупости, но трябва да разберете, че детето не е на вашите години и не е минало през вашите преживявания, точно затова то възприема всичко, което се случва по различен начин. Не бива да му казвате, че емоциите, които изпитва са несъществени, тъй като има шанс да го тласнете към бунт и да раните крехката му психика. Опитайте се да му покажете, че го разбирате и проявете съчувствие.

Не може да се разчита на теб
Когато децата растат искат все повече и повече да бъдат приемани сериозно, особено от родителите си. Покажете на детето си, че му имате доверие, че разчитате на него. Помолете го за помощ, така ще му покажете, че вярвате в това, че то може да се справи само с дадената задача. По този начин ще повдигнете самочувствието му и ще стане по-уверено. В противен случай има голяма вероятност да развие комплекси и сериозни проблеми с начина, по който се възприема.

Прави, каквото съм ти казал/а
Да, определяйте правилата, но обяснете защо сте ги поставили! Представете си, че сте на тяхно място – ако чуете доводите на човека срещу вас, бихте приели правилата по-радушно, по-разумно и абсолютно оправдано.

Защо пак слаба оценка?
Повечето родители са склонни да хвалят децата си, докато са малки, но когато се превърнат в тийнейджъри започват постоянно да ги критикуват за нещо. Добре е да си дадете сметка, че децата ни имат нужда от похвали повече в юношеските години, отколкото докато са малки. Те очакват одобрение от мама и татко, дори понякога да не го показват. Опитайте критиката, отправена към тях да е градивна и мотивираща.

Защо децата, родени през пролетта, са специални: 13 доказателства, които ще ви изненадат
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Защо децата, родени през пролетта, са специални: 13 доказателства, които ще ви изненадат

Автор Антония Михайлова