Автор
Елена Ангелова

Гимнастика за бебета: Кои са полезните упражнения за деца под една годинка

Движението е в основата на физическото развитие на детето, особено през първата година от живота му.

През този период умът и тялото на бебето действат като едно цяло: детето изгражда асоциативни връзки, придобива и усъвършенства своите умения чрез двигателната моторика, чрез мимики, хващане на предмети, докосване и промяна на позицията на тялото си в пространството. Родителите могат да подкрепят бебето си през този важен за него период и да подготвят мускулно-скелетната му система за основните умения като пълзене, седене и ходене.

Как гимнастиката влияе върху физическото развитие на бебето, какви упражнения ще му помогнат да овладее уменията за ходене и координация, кои са най-често срещаните грешки при правене на упражненията на бебето.

Влияние на гимнастиката върху физическото развитие на детето

Упражненията, включени в детската гимнастика, имат многостранен ефект върху тялото на бебето.

- Тя стимулира мускулната тъкан да консумира повече кислород и глюкоза, подобрява способността ѝ да се свива и отпуска.

- Подобрява белодробната вентилация.

- Стимулира образуването на костна тъкан под въздействието на активната мускулна работа.

- Активира храносмилателните процеси.

- Развива координацията на движенията и усещането за собственото си тяло в пространството.

В допълнение, гимнастиката помага за предотвратяване на нараняванията в детска възраст, тъй като редовните упражнения развиват вестибуларния апарат и укрепват ставите на бебето, което дава възможност на тялото му да реагира адекватно в случай на травматична ситуация.

Кога и с какво да започнете упражненията за бебето си?

От първия до третия месец от живота му най-добрият принос за развитието на бебето ще бъде бебешкият масаж или рефлексните упражнения. Започвайки от 3-месечна възраст нататък, можете постепенно да въведете пълноценни гимнастически упражнения - както активни, така и пасивни.

Как да масажирате новородено си бебе?

Новородените бебета са нежни и крехки, затова много майки се притесняват да масажират бебето си от страх да не го наранят. Докосването по тялото на бебето трябва да е леко и нежно. Преди масажа е важно да загреете ръцете си, да подрежете ноктите си или поне да ги заоблите и да премахнете бижутата, за да не нараните случайно нежната кожа на бебето. Можете да използвате бебешко козметично масло, за да плъзгате ръцете си по кожата.

Правилата за това как да масажирате едномесечно бебе, както и дете с тегло до 5 кг, са универсални. Поглаждайте с леки движения крачетата, гърба, корема и гърдите на бебето, като се връщате към всяка част на тялото три до четири пъти. Погладете коремчето му по посока на часовниковата стрелка, направете упражнението „велосипед“ с бебето, притискайки ритмично крачетата към гърдите му.

Общата продължителност на масажа за деца на тази възраст е около пет минути.

Източник: similac.ru