Автор
Евелин Попадийна

Как сами превръщаме лъжите в истини?

Самореализиращото се пророчество е идея на социолога Робърт Мъртън. Чрез нея той изследва възприятието на човека към заобикалящия го свят и това как мислите ни могат да променят представата ни за реалност. То показва, че реалността ни е нещо абстрактно и всеки може да я изменя спрямо своите желания и страхове. Всички тези аспекти са събрани в „теоремата на Томас“, създадена по-рано от социологът Уилям Томас.

Самата идея в социологията се изразява така: „Ако хората определят дадени ситуации като реални, то те са реални в своите последици“. Накратко, това ни казва, че възприятието ни за дадено събитие може да промени неговия смисъл.

В първата част на „теоремата на Томас“ е разказана една социологическа притча, която определено ни дава много поводи за размисъл. В нея се разказва за „Последната национална банка“. Вследствие от разпространени слухове относно наближаващия фалит на банката, всички хора, водени от страха да загубят парите си, предизвикват фалит, без да съществуват реални причини за него. Ресурсите на банката са били ликвидни, но много вложители са повярвали в неплатежоспособността ѝ, че от нереална, ситуацията станала реална. Това ни учи, че ако вярваме, че едно събитие ще се случи, то чрез действията си, самите ние предизвикваме неговото развитие.

Ако се замислим, ще разберем, че животът ни е изпълнен с такива ситуации, за които не си даваме сметка. Често не разбираме, че преди да превърнем нещо в реалност, не е имало основание за реакцията ни. Дори има случаи в които хората са объркани и не знаят по кой път да поемат, затова решават да следват тълпата, надявайки се това да ги отведе на правилния път. Това обаче не винаги е така, защото истината е различна за всеки човек. В такива моменти осъзнаваме колко лесно можем да бъдем манипулирани, а и да манипулираме, единственото, което ни е необходимо е да превърнем лъжливата концепция в истина.

Много социолози правят проучвания по тази тема, уповавайки се на „теоремата на Томас“. Опитвайки се да разплетат загадката за тайните на човешкото съзнание и да проникнат в подсъзнанието, което е пълно с отговори и въпроси, които може би все още не сме задали.

Всяка зодия си има своята успокояваща мисъл: Коя е вашата
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Веселина Петрова

Всяка зодия си има своята успокояваща мисъл: Коя е вашата

Автор Веселина Петрова