Автор
Веселина Петрова

Горди сме: България спечели шест медала на най-голямото състезание за спортисти със Синдром на Даун

Обществото ни, макар и толерантно на пръв поглед, неглижира различните. А те са като нас. И също имат мечти и работят усилено да ги сбъдват.

Затова тази новина е важна и трябва да ни кара да се гордеем. Защото в нашата държава не е лесно да си различен, със специални потребности. От дете не е лесно. Но пък това може само да те направи по-силен и по-амбициозен.

Поводът ни за гордост е свързан с с българските състезатели на най-голямата надпревара за спортисти със Синдром на Даун „Trisome Games 2024“, което се проведе в турския курорт Анталия. Нашите момчета и момичета се върнаха с шест медала.

View post on Instagram
 

Две титли в шампионата спечели Александър Асенов, който триумфира в трибоя с резултат от 2299 точки и в дисциплината дълъг скок с постижение от 4.26 метра.
Александър грабна и бронза в бягането на 100 метра, като спря хронометрите на 15.33 секунди.Две отличия завоюва Радена Ангелова, която взе златото в спринта на 100 метра и бронз в трибоя с актив от 2010 точки.Александър Александров успя и в турнира по джудо – бронзов медал в категория 66 кг.

View post on Instagram
 

Отлично представяне записаха и състезателите ни в спортната и в художествената гимнастика.

В спортната гимнастика възпитаниците на Даниел Алексиев и Иван Цветков намериха място във финалите на всички уреди.
Емилиян Костадинов е четвърти на успоредка, шести на земя, халки, прескок и е осми на кон с гривни.
Рамонола Сикандер се класира на пета позиция във финала на земя, шести е на прескок, седми на кон с гривни и осми на успоредка.
Пламен Грозданов е на шесто място сред най-добрите 8 на висилка.В турнира по художествена гимнастика Василена Богданова достигна 4-то място и е на пето място в този с топка.В състезанието участваха над 1000 състезатели от 35 държави.