Автор
Ева Лъчезарова

Съвети за двойки: Малки промени, с които да повишите своя фертилитет

Създаването на семейство е важна стъпка за всяка двойка, която е свързана с взаимно желание и готовност от двамата партньори. Често, когато упоритите опити за зачеване не дават резултати, това може да предизвика безпокойство, стрес и напрежение. През последните години пред такъв тип изпитание се изправят все повече двойки, а статистиката сочи, че около една на всеки седем двойки* в репродуктивна възраст среща предизвикателства при зачеването. Оказва се още, че причините често надхвърлят предположенията, свързани единствено със здравето на жената. В действителност фертилитетът би могъл да се влияе от множество фактори, които изискват внимание и разбиране и от двамата партньори.

Изследванията показват още, че приблизително при една трета от случаите на неуспешно зачеване причини за репродуктивни проблеми могат да бъдат предизвикателства от страна на мъжа. Тези проблеми може да останат латентни, особено когато няма видими признаци или симптоми.

При редовни неуспешни опити за зачеване в продължение на една година, е препоръчително двойката да потърси консултация със специалист и да се подложи на съответните изследвания.

Съществуват разбира се и различни начини, чрез които бихте могли да оптимизирате шансовете си за зачеване. От корекции на начина на живот до подобряване на диетата, ето няколко прости, но ефективни съвета за повишаване на плодовитостта:

Поддържайте здравословно тегло:

Теглото може да повлияе на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Наднорменото или ниското тегло могат да нарушат хормоналния баланс и менструалния цикъл при жените, докато при мъжете могат да повлияят на производството и качеството на спермата. Стремете се към здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения. 

Ограничете кофеина и алкохола:

Въпреки че понякога е добре да се наслаждавате на сутрешното си кафе или чаша вино, прекомерната консумация на кофеин и алкохол може да повлияе негативно на плодовитостта. Високите нива на кофеин са свързани с проблеми с плодовитостта както при мъжете, така и при жените, докато алкохолът може да наруши хормоналните нива и да попречи на репродуктивната функция. Стремете се да намалите приема на тези вещества, особено когато се опитвате да забременеете.

Управлявайте стреса в живота си:

Стресът може да окаже влияние върху фертилитета, като може да предизвика хормонален дисбаланс и да възпрепятства овулацията и производството на сперма. Включете дейности за намаляване на стреса в ежедневието си, като йога, медитация, упражнения за дълбоко дишане или прекарване на приятно време заедно като двойка. Дайте приоритет на грижата за себе си и релаксацията, за да си помогнете да се справите със стреса и да създадете благоприятна среда за зачеване.

Бъдете активни:

Редовните упражнения не само помагат за поддържане на здравословно тегло, но също така подобряват кръвообращението, намаляват стреса и насърчават хормоналния баланс - всички те са изключително важни за фертилитета. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата. Изберете дейности, които ви харесват, независимо дали е бързо ходене, колоездене, плуване или танци и ги включете в ежедневната си рутина.

Осигурете си достатъчно сън:

Качественият сън е от съществено значение за цялостното здраве и плодовитостта. Липсата на сън може да наруши производството на хормони и да попречи на репродуктивната функция. Стремете се към седем до девет часа непрекъснат сън всяка нощ. Установете релаксираща рутина преди лягане, създайте удобна среда за сън и избягвайте екрани и стимулиращи дейности преди заспиване.

Приемайте повече витамини и минерали, които са жизненоважни за репродуктивното здраве:

Фертилитетът всъщност е деликатен баланс, повлиян от различни фактори, включително от начина на хранене и хранителните добавки, които се приемат. Истината е, че хранителните нужди на жените и мъжете се различават значително. Разбирането на тези различия може да бъде от решаващо значение за двойките, които се опитват да заченат. Ето и кои са основните витамини и минерали, които са важни за плодовитостта на двата пола:

Витамини и минерали важни за жените:

Фолиева киселина: Сред най-важните хранителни вещества за жени, които планират да заченат, е фолиевата киселина, която играе ключова роля в предотвратяването на дефекти на невралната тръба в развиващия се плод. Оптималните нива на фолиева киселина са от съществено значение дори преди зачеването, което я прави жизненоважна добавка за жените, които се опитват да забременеят. Тя осигурява нормалния растеж на тъканите у майката по време на бременност и подпомага нормалния метаболизъм на хомоцистеина (аминокиселина с ключово значение за здравето на сърдечно-съдовата система). Този ползотворен ефект се постига чрез допълнителен дневен прием на фолиева киселина от 400 μg, поне един месец преди и до три месеца след зачеването.

Витамин D: Често наричан "слънчев витамин", витамин D играе решаваща роля за репродуктивното здраве. Проучванията свързват дефицита на витамин D с безплодие и усложнения при бременност. Осигуряването на достатъчни нива на витамин D е от съществено значение за поддържане на цялостната репродуктивна функция. Той е важен за имунната система и доброто състояние на зъбите, костите и мускулите по време на бременността.

Витамин В комплекс: Витамините от група В, включително В6 и В12, са от съществено значение за хормоналния баланс и репродуктивното здраве. Тези витамини помагат за регулиране на менструалния цикъл и поддържат здравословна бременност.

Инозитол: Това по-малко популярно хранително вещество привлече вниманието заради потенциалните си ползи за подобряване на овулаторната функция и инсулиновата чувствителност при жени със синдром на поликистозни яйчници. Добавките с инозитол могат да помогнат за регулиране на менструалния цикъл и подобряване на плодовитостта при жени с хормонален дисбаланс.

Витамини и минерали важни за мъжете:

Цинк: Цинкът е важен минерал за мъжкия фертилитет, играещ ключова роля в производството на сперматозоиди и метаболизма на тестостерона. Ниските нива на цинк са свързани с понижено качество на спермата и безплодие. Добавянето на цинк може да подобри броя на сперматозоидите, както и тяхната подвижност.

Селен: Селенът е мощен антиоксидант, който играе жизненоважна роля за функцията на спермата. Оптималните нива на селен са от съществено значение за поддържане на добро производство на сперматозоиди и защита на сперматозоидите от оксидативен стрес. Селенът допринася и за протичането на процеса на производство на мъжки полови клетки – сперматогенеза.

Фолиева киселина: Точно както при жените, фолиевата киселина е от съществено значение за плодовитостта на мъжете. Допринася за качеството на спермата, като потенциално намалява риска от хромозомни аномалии в спермата. Участва и в процеса на делене на клетките, който е в основата на производството на сперматозоиди.

L-карнитин: е молекула, която играе решаваща роля при производството на енергия в митохондриите – "електроцентралите“ на сперматозоидите. Поради това L-карнитинът е важен за нормалната подвижност на сперматозоидите.

Приемът на основни витамини и минерали е жизненоважен за фертилитета поради различни причини. От една страна съвременният начин на живот често води до дефицит на хранителни вещества, което прави добавките необходими за запълване на тези липси. От друга страна зачеването и бременността изискват повече хранителни вещества, които добавките могат да осигурят за поддържане на оптимално репродуктивно здраве.

На пазара вече можете да откриете два продукта от портфолиото на Допелхерц, които са създадени специално с мисъл за фертилитета. Това са Допелхерц Фертил Баланс за Жени и Фертил Баланс за Мъже. Те съдържат витамини и минерали, които са важни за плодовитостта на двойката в оптимални количества, така че да подпомогнат двойките в един от най-важните периоди от техния съвместен живот.

Допелхерц Фертил Баланс за Жени съдържа висока доза мио-инозитол, 7 витамина, 4 минерала, коензим Q10 и L-карнитин, които създават подходящи условия за успешна бременност и ембрионално развитие, подпомагайки репродуктивната функция и нормалния фертилитет, без да съдържа хормони. Хранителната добавка е с приятен вкус на малина и нар.

Допелхерц Фертил Баланс за Мъже от своя страна съдържа 2000 mg L-карнитин, 5 витамина, цинк, селен и таурин, които предоставят подкрепа на мъжката репродуктивна функция, като същевременно са важни за нормалната сперматогенеза. Хранителната добавка е с приятен вкус на лимон и грейпфрут.

Повишаването на фертилитета често включва малки, но значими промени в начина на живот. Като приоритизирате здравето си, управлявате стреса, въведете в ежедневието си здравословни навици и включите в рутината си подходящи хранителни добавки, можете да подобрите репродуктивното си здраве и да увеличите шансовете си за зачеване.

Цитирани проучвания:

1. Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak et al - Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, 2021

(в материала има продуктово позициониране)