Автор
Евелин Попадийна

Ситуационна връзка: що е то?

В света, в който живеем връзките са много по-различни от преди. Доста по-трудно е да се ориентираме какво да очакваме от мъжа, с когото излизаме и накъде отиват отношенията ни.

Ситуационната връзка е романтична уговорка, която съществува преди двама души да са провели разговора за определяне на отношенията си. В нея липсват ангажираност, норми, етикети и очаквания. Тази връзка е общ термин, който включва всяка романтична връзка, която е недефинирана или неустановена. Човекът, с когото се срещате, не е ваш партньор, но не е и просто приятел.

Част от причината ситуационните отношения да са толкова популярни се дължи на възхода на онлайн запознанствата, твърди Кристи Кедериан, известен експерт по връзките. „Приложенията за запознанства създадоха този парадокс на избора. Имаме толкова много възможности, че е трудно да се обвържем с даден човек, защото можем просто да отворим приложението и да открием още потенциални нови партньори“, обяснява тя.

Все пак тези отношения имат и положителна страна. Подобна позиция ви дава време да опознаете някого, без да се чувствате принудени да вземете решение за сериозна връзка. Имате свободата да вземате решения и да приоритизирате живота си, без да се съобразявате с друг човек. Точно затова ситуационната връзка може да е удобна за определен етап от живота ви, докато все още не сте решили какво да правите с живота си.

От друга страна има голям шанс да останете разочаровани, защото има неяснота относно това какви са нормите между вас. Взаимоотношенията, които не водят до сериозно обвързване, могат да създадат безпокойство и несигурност. А и ако в един момент не преминавате през важни етапи за връзката – среща с приятелите или семейството на другия – отношенията ви ще охладнеят. Не е невъзможно и да се окаже, че поне единият партньор има и други романтични връзки.

Според психолози шансът този тип връзки да се превърнат в сериозни е много малък. Все пак, ако усетите, че тези отношения не ви задоволяват, по-добре поговорете с партньора си и изяснете какво иска всеки. Не се задоволявайте с по-малко от това, от което имате нужда.

Имате мъж, но всъщност сте сама и се борите за всичко? Не е драма
ПО ЖЕНСКИ
Автор Веселина Петрова

Имате мъж, но всъщност сте сама и се борите за всичко? Не е драма

Автор Веселина Петрова