Автор
Теодор Муховски

Като във филм на ужасите: 5 от най-страховитите психиатрични болници в света

Студените стени, мръсните тоалетни и острите игли на спринцовките ужасяват всеки. Но какво става, ако човек наистина е болен и се нуждае от помощ? Как се живее между четири стени, когато всички наоколо само се преструват, че искат да помогнат?

Поставянето на диагнози от психиатрите и до днес е спорно. През ХХ век дори е проведен известният експеримент на Розенхан, целящ да потвърди теорията, че невинаги лекарите могат да правят разлика между преструвка и истинска болест. Дълго време много от тези диагнози са били смятани за нелечими, а самите пациенти - за обречени. Разказваме ви за петте най-ужасни места, където стотици хора са загубили надеждата си за нормален живот.

Затворническа психиатрична болница в Казан

Там са били изпращани политически затворници, които не са имали никакви заболявания. В болницата е пребивавал например първият президент на Естония Константин Пяц. През 1941-1942 г. голям брой пациенти умират от студ и глад в болницата.

Според запазените архивни документи лекарствата често са били прилагани във високи дози и поради това са предизвиквали странични ефекти. Наказанията включвали и увиване на пациента в платнена кърпа, която затруднявала дишането му, след като изсъхнела.

Психиатрична болница в Сиера Леоне

Сиера Леоне е държава, която става независима едва през 1961 г. Преди това жителите ѝ са експлоатирани активно като роби от колонизаторите. Робството продължава и след деколонизацията, което отчасти води до гражданска война през 90-те години на ХХ век, съпроводена с изключителна жестокост.

Много от жителите, травмирани от този опит, попадат в единствената психиатрична болница в страната, където доскоро са принудени да живеят в ужасяващи условия. Заради дупки в оградата пациентите са били връзвани за леглата, храната е била оскъдна, а водоснабдяването често е било прекъсвано.

Как изглеждат баните в Англия, Гърция и в други страни по света (Снимки)
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Михайлова

Как изглеждат баните в Англия, Гърция и в други страни по света (Снимки)

Автор Антония Михайлова

Държавна болница Тонтон

Тази институция в малкото градче Тонтън в щата Масачузетс, САЩ, става известна с ужасите, които се случват зад каменните ѝ стени. Болницата става особено известна след историята на една от медицинските сестри, Джейн Топпан, която убива 31 пациенти, като променя дозите на предписаните им лекарства.

Тя признава, че целта ѝ е била "да убие колкото се може повече хора". След това самата тя става пациент на болницата и в града започват да се разпространяват слухове, че целият персонал на лечебното заведение е жесток и безмилостен.

Кралската болница Бедлам

Мястото е наричано съкратено "Бедлам", което по-късно става нарицателно. Мястото било наистина страховито и ужасяващо. Жителите на Лондон били сигурни, че болницата се управлява от истински маниаци, а вещите, които жителите на града давали на пациентите, всъщност били присвоявани от персонала.

Документи от XVIII в. показват, че пациентите често са били бити с камшици, а някои дори не са били приемани в болницата, ако са смятали, че няма да могат да издържат на всички мъчения, планирани от жестокия управител Джон Мънро.

Болница Волтера

Италианската болница прекратява съществуването си през 1978 г., когато обществеността узнава за ужасните условия, в които са живели пациентите ѝ. На стената на едно от отделенията все още има загадъчни надписи на Оресте Фернандо Нанети, които вероятно се отнасят до заниманията му преди да попадне в затвора: той е обичал историята, географията, както и химията и астрономията. Хората в това заведение са били връзвани за леглата, не им е било разрешено да пишат писма до семействата си и са били насилствено подлагани на електрошокова терапия.

Историята често съдържа някои много страшни моменти... А писъците на ужас, усмирителните ризи и електрошоковете не са измислица, а реалност, която се пази зад каменните стени на някои болници.

Въпреки че са преживели война, тези 6 държави днес са истински рай за туристите
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Въпреки че са преживели война, тези 6 държави днес са истински рай за туристите

Автор Теодор Муховски