Автор
Антония Михайлова

Как изглеждат баните в Англия, Гърция и в други страни по света (Снимки)

Банята е мястото, където прекарваме немалко време, започвайки и завършвайки деня си именно там. Това важно помещение може да се превърне в истински разкош и уютно кътче за релакс и комфорт, ако го декорирате в стила, който харесвате, и добавите декоративни елементи, които създават приятна атмосфера. 

Ако искате да освежите и разкрасите интериора на банята си, можете да се вдъхновите от дизайнерските решения на бани от различни страни. В тази статия Денис Гас - регионален директор на VitrA, споделя какви стилни трикове ще ви помогнат да превърнете банята в любимо кътче у дома.

Английски минимализъм

View post on Instagram
 

Британците са известни с любовта си към минимализма и интериора в семпъл стил. Функционалността е ключов аспект, върху който трябва да се съсредоточите, когато проектирате британска баня. Английският тип баня е удобно и нестандартно решение, когато мивката и тоалетната са вградени в мебелите. Благодарение на такива санитарни елементи в банята се увеличава броят на възможните места за съхранение и се спестява място. 

В допълнение, подобно интериорно решение опростява процеса на ремонт, тъй като за поставяне на инсталацията не е необходимо да се издига стена от гипсокартон, която също заема място в стаята.

Гръцки класически интериор

Не всеки харесва интериори, в които преобладават остри ъгли и геометрични линии – елементи, които са толкова изобилни в съвременните мебели и аксесоари за баня. За тези, които предпочитат по-плавни форми и класически интериор, има необичайно и стилно решение - баня в духа на античността. 

Пиедестали във формата на класически колони, мивки като капители и огледала във формата на сводести прозорци ще добавят непреходен изискан чар към дизайна. Такива решения не само ще освежат интериора на банята, но и ще провокират приятна реакция от страна на вашите гости. В такава баня можете да се почувствате като в истински луксозен античен спа център.

Американски еклектизъм 

Американските бани се отличават със свои собствени стилистични характеристики, които се различават от европейските. Интериорът на банята на жителите на САЩ вдъхновява с простор и изобилие от свободно пространство. Трикът тук, който се използва за постигане на този ефект, е ниското разположение на водопроводните инсталации. 

Американците също обичат еклектиката - в техните бани често можете да намерите комбинация от класически водопроводни инсталации с модерни ъглови аксесоари, благодарение на които интериорът не изглежда твърде строг, но в същото време е стилен и модерен.

Страни от Близкия изток

View post on Instagram
 

Добавянето на акцентни детайли в ориенталски стил облагородява интериора и му придава жар. Използването на тази техника ще ви позволи да се пренесете на брега на Средиземно море всеки път, когато сте в банята. 

Колекцията на дизайнера Ross Lovegrow е вдъхновена от възхитителния град Истанбул, включвайки византийските традиции за къпане с модерен органичен стил - тоалетни с форма на сълза, кранове с форма на клонки и камъчета и мивки с форма на цветя.

Япония

Жителите на малки апартаменти или студиа често имат малки бани, така че искат да направят пространството функционално, без да го претрупват. Арик Леви е създале колекция от санитарен фаянс, вдъхновена от живота в Япония. Части от колекцията са прикрепени към стените, а не към пода, което ги прави идеални за малки пространства. 

Това е още един трик, който ви позволява на малката баня да изглежда по-просторна. Освен това всеки знае, че японците са големи фенове на ритуалите и медитацията, така че усамотяването за известно време в такава баня ще ви позволи да се потопите в състояние на релаксация и хармония.

5 неща, които никога не трябва да държите в кухнята
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

5 неща, които никога не трябва да държите в кухнята

Автор Теодор Муховски

Скандинавските страни

View post on Instagram
 

Жителите на скандинавските страни са известни в целия свят като любители на минимализма и чистотата. Дизайнерски похват, който се използва често в скандинавските бани, е комбинацията от естествено дърво и модерен дизайни на мивката и тоалетната чиния без излишни детайли. Скандинавците ценят и функционалността, например, те се опитват да се отърват от визуалния шум и поставят всички аксесоари за баня в шкафове с много рафтове за съхранение.

Германия 

За разлика от жителите на източните страни, германците са фенове на геометрията и ясните линии в интериора. В Германия повечето бани изглеждат просторни, дори ако стаята е малка. Този ефект се постига благодарение на шкафове и мебели с правоъгълна или квадратна форма с остри ъгли, в които също са скрити всички тръби и ненужни части.