Автор
Теодор Муховски

Как да се предпазите от ухапване от кърлежи: няколко важни стъпки

Заедно с пролетната топлина при нас идват и кърлежите - малки, но много опасни същества. Те вече се активизираха и тревожат както хората, така и животните.

Лошото е, че тези членестоноги могат да бъдат преносители на опасни заболявания като кърлежов енцефалит, борелиоза, лайсмка болест и други. Затова е важно да знаете как да се предпазите от ухапването им.

Как кърлежите нападат хората?

Кърлежите живеят в тревата, храстите и ниските дървета. Предпочитат топли и влажни места, затова най-често хапят хора в гората, на вилата или в парка. Ето защо, за да не станете жертва на малките, но опасни паразити, трябва да се спазват предпазни мерки.

Как да се предпазите от ухапване от кърлеж?

Носете затворени дрехи

Носете дрехи с дълги ръкави и панталони, както и затворени обувки - маратонки, мокасини, кецове. Това ще ви помогне да предотвратите попадането на кърлежи върху кожата ви. Избирайте светли дрехи, за да можете по-лесно да забележите кърлежите по себе си или по близък човек.

Домашните лекове, с които херпесът ще изчезне за един ден
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Домашните лекове, с които херпесът ще изчезне за един ден

Автор Теодор Муховски

Избягвайте високата трева и храстите

Избягвайте да се разхождате през висока трева и храсти, където може да има от тази напаст. Ако все пак се наложи да минете през такива места, правете го бързо и внимателно. По време на пика на активността на кърлежите е най-добре да избягвате къмпингуването и пикниците на тревата.

Използвайте репелент

Обработвайте дрехите и откритите части на тялото с репеленти, които отблъскват кърлежите. Избирайте репеленти, които съдържат DEETA (диетилтолуамид) или пикаридин. Тези вещества са най-ефективни срещу членестоногите.

Преглеждайте себе си и близките си

След разходка сред природата или в парка внимателно прегледайте себе си, семейството си и домашните си любимци за кърлежи. Обърнете специално внимание на области като главата, шията, подмишниците и долната част на гърба. Важно е да запомните, че кърлежите могат да бъдат изключително малки, така че може трудно да бъдат забелязани.

Бъдете внимателни, когато работите в природата

Ако работите в градината или в кухнята, носете защитно облекло и използвайте репелент. Не сядайте и не лягайте върху трева, докато не се уверите, че тя е свободна от кърлежи.

Ваксинирайте се

Ако често посещавате райони, където има кърлежи, се ваксинирайте срещу кърлежов енцефалит. Ваксинацията няма да ви предпази от ухапване от кърлеж, но ще ви помогне да предотвратите негативните последици, които могат да възникнат от него.

Какво трябва да направим, ако вече сме ухапани от кърлеж?

1. Потърсете медицинска помощ. В зависимост от местоположението си отидете в най-близкия здравен център или клиника. Ако сте в гората или на открито, където няма достъп до медицинско заведение, извикайте линейка.

2. Не отстранявайте кърлежа сами. Не се опитвайте да отстраните кърлежа с пинсета или други инструменти. Това може да доведе до оставане на главата на кърлежа в кожата, което може да причини инфекция.

3. Запазете спокойствие. Не изпадайте в паника. Ухапването от кърлеж не винаги води до инфекция. Въпреки това е важно да се вземат предпазни мерки.

4. Следете състоянието си. След ухапване от кърлеж е важно да наблюдавате здравословното си състояние. Ако развиете симптоми като треска, главоболие, слабост или обрив, незабавно се обърнете към лекар.

5. Направете преглед. Вашият лекар може да назначи кръвни или други изследвания, за да провери за инфекции, предавани от кърлежи.

6. Следвайте препоръките на лекуващия ви лекар. Ако се установи, че имате инфекция, медикът ще ви предпише подходящото лечение

С тези домашни средства можете да облекчите сърбежа след ухапване от комари
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

С тези домашни средства можете да облекчите сърбежа след ухапване от комари

Автор Теодор Муховски