Автор
Антония Михайлова

Как да сварим яйцата за Великден, без да се пукнат: Изпитани съвети и трикове

Варенето на голям брой яйца за Великден може да бъде приятно и безпроблемно с правилните техники. Но колкото и да е забавно и творчески зареждащо няма нищо по-разочароващо от пукнатото яйце по време на готвене. Следва да ви предложим няколко изпитани съвети и трикове, които ще ви помогнат да сварите перфектни яйца за Великден, без да пукнете нито едно от тях.

Стайна температура на яйцето

Преди да се сложи за варене, яйцето трябва да е добре измито и със стайна температура. Не го поставяйте в тенджерата директно от хладилника. Потопете го внимателно и постепенно с помощта на супена лъжица.

Не варете яйцата в твърде голяма тенджера

Варенето на яйцата в голяма тенджера увеличава риска яйцата да се ударят едно в друго и така да се пукнат. Ето защо за предпочитане е тенджерата с по-малки размери. Ако искате да сварите в нея повече яйца, за да избегнете хабенето на ток, може да поставите част от яйцата в мрежичка. Не пропускайте да сложите кърпа на дъното.

Варете на ниска температура

След като поставите яйцата в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 ½ л вода. Намалете котлона и оставете водата да къкри. Така ще избегнете шока от голямата разлика в температурата, който може да причини пукване на яйчената черупка. Необходими са 8-10 минути, за да се сварят добре яйцата.

Сол и оцет

Добавянето на малко сол във водата за варене на яйца ще помогне за заздравяване на обвивката на яйцата, а оттам ще намали вероятността от пукване. Оцетът пък ще помогне за по-лесното им обелване след това.

4 интересни и оригинални техники за боядисване на яйца
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Михайлова

4 интересни и оригинални техники за боядисване на яйца

Автор Антония Михайлова

Охлаждане

След като яйцата са готови, отстранете тенджерата от котлона и я оставете похлупена за около 5 минути. След това извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа със студена вода. Това ще спре по-бързо топлиниия процес и ще възпрепятства вероятността от напукване на обвивката. След като яйцата се охладят напълно, са готови за следващия етап - боядисването.

Следвайки горепосочените съвети, ще можете да се насладите на перфектно сварени яйца, които ще бъдат идеални за оцветяване и украса. Приятно готвене и весел Великден!