Автор
Веселина Петрова

От люто по-люто, или за какво са полезни чушките халапеньо

Лютата чушка халапеньо е открита за първи път от ацтеките, които, вместо да я ядат, я изсушават и пушат. Тя съдържа съединение, наречено капсаицин, което при правилна консумация може да бъде мощен съюзник в решаването на много здравословни проблеми. Ще ви помогне да отслабнете. Проучванията показват, че можете да изгорите повече мазнини и да намалите апетита, ако консумирате чушки халапеньо.

Можете да предотвратите развитието на различни инфекции. Светът използва подправките и билките като средство за консервиране на храната от дълбока древност. Това, което много хора не знаят обаче, е, че проучванията са открили много антимикробни свойства в лютите чушки. Поради това има различни инфекции, които могат да бъдат предотвратени с помощта на чушки халапеньо, като възпалено гърло, бактериален кариес и инфекции на синусите.

Бори мигрената. Според различни изследвания, можете да използвате съдържащия се в чушката капсаицин под формата на спрей за нос. Проучванията показват, че когато прилагате този спрей в ноздрите, ефектът му срещу мигрената и главоболието е изключително силен.

И това не е всичко. Научно доказано е, че капсаицинът е в състояние да понижи нивата на глюкозата в кръвта, като увеличава нивата на инсулина. По тази причина чушката се бори с диабета.

И с хипертонията също. Изследвания върху животни показват, че тази съставка може да отпусне кръвоносните съдове, да понижи кръвното налягане и дори да помогне на всички, които страдат от хипертония, пише Актуално.