Автор
Веселина Петрова

Немо, който спечели Евровизия, призна: Полът е галактика, а аз съм малка звезда, която се рее в нея

24-годишният Немо от Швейцария предпочита да се обръщат към него с неутралното "те", вместо с "той". А в песента, която спечели песенния конкурс "Евровизия", The Code, Немо разкрива какво е да осъзнаеш, че си небинарен - т.е. да не се определяш нито като мъж, нито като жена, пише АФП.

"The Code разказва историята на пътуването, което започнах, когато осъзнах, че не съм нито мъж, нито жена... Да намеря себе си беше дълъг и често труден процес за мен. Но нищо не може да се сравни с усещането за свобода, което получих, когато осъзнах, че не съм бинарен. Не се идентифицирам като мъж или жена. Аз съм просто Немо", пише музикантът през ноември миналата година в Инстаграм.

Немо казва, че предпочита неутралното местоимение "те" и обяснява: "Обичам да мисля за пола като за галактика, да си представям себе си като малка звезда, която се рее някъде в нея."

View post on Instagram
 

Макар да живее в Берлин, Немо е роден в Бил (Биен) в Северозападна Швейцария - най-големият двуезичен град в родината му и сърцето на часовникарската индустрия, с която е известна страната. Водещият швейцарски всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг" описа този месец музиканта като "невероятно талантлив, екстравагантен, но в същото време обикновен"."Пред очите на Швейцария Немо се превърна от млада звезда в музикален ветеран", е изводът на вестника, цитиран от БТА.

View post on Instagram
 

Немо започва да свири на пиано, цигулка и барабани още в най-ранна възраст. На 13 години получава роля в мюзикъл. Известен в Швейцария става през 2016 г. с рап песен. През 2017 г. печели приз за млад талант на Швейцарските музикални награди. Следващата година получава толкова много статуетки, че публиката започва да се шегува, че церемонията се е превърнала в "Швейцарски награди "Немо". Песента му Du ("ти" на немски език) заема четвърто място в швейцарската класация.

През 2020 г. Немо започва да пее на английски език и да пише и продуцира за други изпълнители.

Ако песента The Code разказва за пътя на изпълнителя към откриването на неговата идентичност, тя е и въплъщение на неговия музикален еклектизъм: "артистичен манифест на моя личен път, отличаващо музикално произведение, което съчетава рап, дръм енд бейс и опера".

Немо надделява над 400 конкуренти, за да представи Швейцария на конкурса на "Евровизия"."Тази платформа предлага огромна възможност да се изградят мостове между различни култури и поколения", обяснява Немо, пише "Днес.бг".