Автор
Woman.bg

Съветът на специалиста – как да се справим със синдрома на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е едно от най-честите чревни нарушения, което засяга значителна част от населението. Характеризира се с хроничен коремен дискомфорт, подуване и промени в изпражненията, които могат да варират от диария до запек. За съжалене СРЧ може значително да влоши качеството на живот на засегнатите.

В това интервю, д-р Добрев, водещ специалист в областта на гастроентерологията, ще ни запознае с ключовите аспекти на СРЧ – от диагностиката до управлението на симптомите. Ще разгледаме основните причини за развитието на синдрома, ще научим какви мерки могат да се вземат за облекчаване на симптомите и каква роля играят диетата и пробиотиците в лечението. Д-р Добрев ще сподели и практични съвети за употребата на растителни екстракти и други природни средства, които могат да помогнат преди да се прибегне до медикаментозно лечение.


- Д-р Добрев, бихте ли обяснили накратко какво точно означава синдромът на раздразненото черво (СРЧ) и как се поставя диагнозата?

- Според международните консенсуси, с които си служи гастроентерологията, СРЧ е функционално чревно разстройство, касаещо основно дебелото черво. Това значи, че не можем да открием някакви промени в самите тъкани, т.е. резултатите от ендоскопия биха били нормални. Причинява се от различни фактори, като нарушена микрофлора, увреден метаболизъм на жлъчката, може да се развие и в следствие на инфекция.

- Може ли да се каже, че това е диагноза на изключването?

- Да и е важно преди да я поставим, да сме се убедили, че няма друга причина за оплакванията на пациента, някои от които могат да са потенциално доста опасни.

- Какви са най-честите оплаквания?

- Коремен дискомфорт, чувство на подуване, стягаща болка. Много характерна е промяната в изпражненията, може да е налице диария, има клинична форма и със запек, а има и такъв тип СРЧ, при който се редуват двете. Важен фактор е, че подобни оплаквания могат да се свържат и с приетата храна.

- Споменахте храната, вероятно, това е първото, което обсъждате при пациенти с подобни оплаквания, бихте ли споделили какво трябва да се избягва или да препоръчате консумацията на някаква храна?

- Да, обикновено се започва с диетичния режим, трябва да се ограничи приемът на сладко, т.е. на прости захари, които ферментират и генерират газове. Да се избягват и храни, богати на целулоза, защото може да засилят симптомите. При здрави хора приемът на влакнини (фибри), както разтворими, така и неразтворими, се препоръчва в определени граници, а при страдащите от СРЧ е добре да се ограничат неразтворимите и да се увеличат разтворимите, каквито има в плодовете.

- Нарушената микрофлора бе посочена в началото като потенциална причина за СРЧ, значи ли това, че прием на пробиотици би бил подходящ?

- Да, някои от пробиотичните щамове са демонстрирали положителен ефект при това състояние, такъв е, Лактобацилус плантарум.

- Има ли други екстракти или продукти, които биха могли да се използват, преди да посегнем към лекарствата?

- Много вещества са били прилагани при пациенти със СРЧ, дори и преди състоянието да получи съвременната си дефиниция. От растителните екстракти, с добър ефект са лайката, ментата, лечебната ружа, също и див копър. Те регулират чревната перисталтика, успокояват мускулатурата и така могат да облекчат и болката. При СРЧ намирам за удачно да се прилага и зеолит – естествен минерал, който се свързва с различни токсини и подпомага извеждането им от организма. В червата може да подпомогне справянето с излишните газове. В моята практика често препоръчвам Допелхерц® актив Иритаколин при раздразнени черва, който е медицинско изделие и постига добър ефект при доста от пациентите.

Допелхерц® актив Иритаколин съдържа комбинация от минерала зеолит в комбинация с екстракти от алое вера, лечебна ружа и лайка. Зеолитът е фино смлян естествен минерал от вулканична скала с безброй малки пори. Подобно на гъба, той успява да “попие” замърсителите по пътя си, както и да абсорбира чревните газове. Те се отделят естествено от организма - чрез изпражненията.

Комбинацията от екстракт от алое вера и лайка ефективно и безопасно подобрява симптомите при синдром на раздразненото черво, предизвикан от стресови фактори, а лечебната ружа е богата на флавоноиди и благодарение на слузестата си консистенция защитава лигавицата на стомаха и червата.

Допелхерц® актив Иритаколин съдържа и тиндализирани млечнокисели бактерии от видa Lactobacillus plantarum. Те спомагат за поддържането на чревната флора в добро състояние, което е от значение за цялостното благосъстояние на организма, заради множеството полезни функции на чревните бактерии.

В състава на продукта влизат и ким и див копър. Двете съставки са добре познати растения с широко приложение както в кулинарията, така и в природната медицина. Техните свойства ги правят ключова съставка в народните рецепти за облекчаване на стомашно-чревни и храносмилателни проблеми. Научните изследвания показват, че етеричното масло от ким има директен релаксиращ ефект върху мускулите на червата и стимулира секрецията.

Дивият копър притежава разнообразни свойства, включително гастропротективни и хепатопротективни ефекти. Той е известен също със своите спазмолитични и болкоуспокояващи свойства.

Механизмът на действие на Допелхерц® актив Иритаколин се основава на защитния му механичен ефект. Той образува мукоадхезивен филм върху чревната лигавица, който я предпазва от контакт с дразнители и предотвратява абсорбцията на вредни вещества. Този физичен механизъм спомага за абсорбирането на чревните газове, което намалява типичните симптоми на синдрома на раздразненото черво.