Автор
Антония Михайлова

Прераждането съществува: 3 удивителни истории на деца, които си спомнят миналите си животи

По света съществуват много интригуващи истории за случаи, необясними от гледна точка на логиката, които доказват на практиката теорията за съществуването на прераждането. Мнозина вероятно са се сблъсквали с моменти, при които предварително са знаели как ще се развият събитията. Това може да се нарече интуиция, предчувствие или дори ясновидство, но как точно се ражда подобно усещане, науката не може да обясни до днес.

Мария Питърс - неврокоуч и специалист по работа с мисълта, разказва за случаи от живота, които говорят за възможността за прераждане на душата.

Прераждането - красива приказка или обективна реалност?

Важно е да разберем какво е прераждането. Говорим за религиозно-философската концепция за прераждането на душата в ново физическо същество.

В основата на тази концепция стои възприятието, че съзнанието (или душата), е безсмъртно и живее независимо от тялото. След смъртта душата се премества в друг жив организъм - човек, животно или дори растение в съответствие с кармата от минал живот. Цикълът на прераждането продължава до постигане на просветление. Всяко ново раждане душата получава шанс да развие добродетели, да се освободи от негативизма и да се усъвършенства духовно.

Идеята за прераждането се поддържа от последователите на някои религиозни движения и езотерични учения. Теорията няма убедителна научна основа и често се възприема със скептицизъм, но примери от реалния живот понякога ни карат да вярваме в необяснимото, в това, че светът е много по-сложен, отколкото изглежда. Има добре известни случаи на прераждане, които се цитират от привържениците на тази концепция:

  • Сред най-известните истории за реинкарнация е тази за момиче от Индия, което разкрива подробности за предишния си живот в друг град. Способността ѝ да разпознава хора и места е документирана.
  • Друга не по-малко прочута история е тази за американец, който твърди, че в предишно превъплъщение е бил пилот по време на Втората световна война. Той демонстрирал много точни познания по авиация за онова време.
  • Ливански жител пък разказва от ранна възраст за събития от предишния си живот, включително за самоличността на родителите си и обстоятелствата около тяхната смърт.
  • Индийка също си спомня далечното минало, когато живеела в Кашмир и описва подробно смъртта на бившия си съпруг.
  • Момче от Русия твърди, че в предишния си живот е бил пилот, който бил свален през 1944 г. Описва точно мястото и подробностите около самолетната катастрофа.

Историите на хора, които описват спомени от предишни съществувания, не свършват дотук. По-долу следват още три невероятни разказа за прераждане, които впечатляват с удивителната си точност и достоверност.

История № 1 - Прераждане на родителите

Историята за преродения във внука си дядо е особено интригуваща. Когато дъщеря му била бременна, той починал. Жената родила син, който веднъж казал на майка си: "Бях ти баща" - доста необичайни думи, изречени от собственото ви дете. Още по-впечатляващото е, че синът на тази жена знаел как е играла като дете, какво обича най-много, къде е ходила на почивка, на какви атракциони се е возила.

Не липсват и истории за това как душите на починали майки са се пренесли в децата на техните дъщери. Сред тях е и тази за момичета, които казвали на родителите си невероятни неща. Те знаели много добре с какви играчки са играли майките им като деца, къде са прекарвали ваканциите си, как са учили, какви са искали да станат, като пораснат. Никой не разказвал на децата за тези неща - те просто ги знаели и твърдели, че си ги спомнят. Мака подобни истории да звучат като басня за някои, експертите посочват, че именно по този начин работи паметта на душата, която се е преместила в ново тяло.

Историята №2 - Сестрите близначки

Трагичен, но интересен инцидент се случил с жена, чиито дъщери близначки загинали в автомобилна катастрофа. Скоро тя забременяла и отново родила сестри близначки. Когато момичетата пораснали, те започнали да разкриват подробности от живота на първите деца и твърдели, че виждали майка им да плаче на погребението им. История № 3 - Изнасилвач и жертва

Майка изпаднала в неприятна ситуация, когато петгодишното ѝ момченце започнало да ѝ говори за сексуален акт. Това за нея било доста странно, тъй като собственото ѝ дете ѝ споделяло спомени от конкретни моменти и твърдяло, че двамата са си прекарали добре заедно. След известно време шокираната жена разбрала какво се е случило. Детето разказвало неща, които нямало как да знае, защото детайлите от историята му били известни само на нея и нейния изнасилвач.

Дълги години след инцидента жената живеела в страх от мъжете, но с времето успяла да преодолее уплахата си, да създаде щастливо семейство и да роди син. На подсъзнателно ниво обаче жената оставала травмирана от преживянато, което се отразявало на сексуалния ѝ живот със съпруга ѝ. Отбягвала интимностите с партньора си и дори изпитвала психологически дискомфорт. За да излезе от ролята на жертва, тя трябвало да преосмисли събитията и да приеме живота такъв, какъвто е. За целта посещавала психолози и психотерапевти. Що се отнася до гореописаната реинкарнация, експерти я обясняват с това, че мъжът, който е изнасилил жената, е бил изпратен да се роди като неин син, за да изкупи греха си от стореното в миналия си живот.

Учени: Няма смърт - какво е прераждането и защо всички сме тук
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

Учени: Няма смърт - какво е прераждането и защо всички сме тук

Автор Теодор Муховски

Прераждане и семейни връзки

Можем да заключим, че понякога съзнанието на човек наистина се преселва в друго тяло, запазвайки спомени от предишно прераждане. За това свидетелстват множеството разкази на очевидци, което потвърждава концепцията, че прераждането наистина съществува под една или друга форма.

Освен с цел изкупление някои експерти обясняват прераждането и със силната привързаност към даден човек. Тогава душата, дори и след смъртта на тялото, не иска да се раздели с този, към когото изпитва чувства. При едно такова силно привличане душата попада в едно и също семейство, вкопчвайки се в рода. Да си спомним например концепцията за Колелото на Самсара, за което се говори в много източни религии, и според която животът е кръговрат, безкрайното умиране и прераждане на душата до тези, с които тя винаги е имала силна връзка.

Хората обикновено се ръководят от логиката, когато се опитват да обяснят определени неща. Но не можем да отречем такива явления, които не се вписват в обичайната рамка. Заслужава да се отбележи, че тези случаи често не се възприемат като строго научно доказателство за феномена на прераждането, тъй като се основават на субективни доказателства. Те обаче повдигат завесата към една интригуваща загадка, която вълнува човечеството от далечни времена до днес.