Автор
Теодор Муховски

Учени: Няма смърт - какво е прераждането и защо всички сме тук

Да умреш и да продължиш да живееш в ново качество - харесва ли ви тази перспектива? И ако това наистина се случва на всички, защо тогава сляпо играем една неразбираема игра? Заедно ще разгледаме какво представляват прераждането, кармата, сансара и сантана. 

Думата "прераждане" се превежда от латински като "процес на повторно превръщане в плът". Така че, с прости думи, това е прераждане в ново тяло, превъплъщение, преселение на душите. 

Ако вярваме на теориите за прераждането, физическото тяло е само временна обвивка, която ни е дадена за един земен живот. След като завърши една "обиколка", човешката душа напуска "скафандъра" и се отправя към ново въплъщение, като избира друго време, място и ново тяло. 

Нейната задача е да се развива, да научи определени уроци, да придобие безценен опит, който безсмъртната душа помни и натрупва, докато от човешкото съзнание, от настоящата му личност, това знание е скрито. 

Понякога "клапата" все пак се отваря и има свидетелства на хора, които си спомнят минали преживявания. Често малки деца разказват за това кои са били, как са живели и как са умрели, и това съвсем не звучи като фантазия. 

Що се отнася до глобалното предназначение на душата, информацията се различава от източник до източник. Нека да поговорим за това по-долу. 

Какво казва науката 

Учените все още не са открили доказателства за теорията за прераждането, нито за съществуването на душата. Всичко това се смята за псевдонаучна заблуда, но не забравяме, че на науката ѝ трябва много време, за да докаже истини, за които хората са знаели и са описали в книги преди хиляди години. 

В древността идеята за прераждането е била близка до Питагор и Платон, днес за нея говорят езотерици. Да си спомнят минали животи с помощта на специална хипноза се предлага в помощ на регресолозите и много хора твърдят, че това наистина им помага да разширят съзнанието си и да променят картината на света. 

Канадско-американският психиатър Иън Стивънсън е прекарал живота си в изучаване на феномена прераждане и в книгата си "Прераждането. Изследване на европейски случаи, показващи прераждане" той описва 2000 истории на деца, които описват кои са били в минали животи. 

Майкъл Нютън, писател и хипнотерапевт от Лос Анджелис, поставял клиентите си в състояние на хипноза и ги пренасял между преражданията, като внимателно документирал всичко, което хората излъчвали. В резултат на изследването се появяват три интересни книги, които стават много популярни в цял свят. 

Будизъм и юдаизъм 

Вярването, че човешкият живот продължава след смъртта на тялото в променена форма, е характерно за най-различни религии. 

В християнството не съществува концепция за прераждането: там се твърди, че душата, след като приключи земния си опит, ще я очаква страшен съд, който ще определи бъдещото ѝ пребиваване - рая или ада. 

В индуизма прераждането се нарича "Пунарджанма", а цикълът на преражданията на душата (атман) - сансара. Вярва се, че човек, потънал в земни страсти и считащ удоволствието за основна цел на живота си, натрупва лоша карма (бреме от грехове), което не го изпуска от колелото на самсара, принуждавайки душата да поправи грешките си и да се прероди отново. 

В крайна сметка атманът трябва да натрупа духовен опит, да се пречисти и да се освободи от кръговрата. Тогава той ще осъзнае себе си като част от универсалното цяло, великия Брахман, ще се обезличи и ще се разтвори в него или, според идеите на някои школи, ще отиде в духовния свят, за да участва в игрите на Бога. За тази цел един живот почти винаги не е достатъчен: душите се прераждат многократно.

В будизма прераждането се нарича с думата "пунарбхава". Будизмът отрича съществуването на душата и прераждането, но има концепция за "сантана", която е безкраен поток на съзнанието, преминаващ през много животи. Качеството на този поток съответства на един от шестте свята:

светът на боговете; 

светът на полубоговете;

светът на ненаситните духове и призраци;

 светът на животните; света на хората;

светът на Нарака, адът. 

В кой свят ще отидете след смъртта, зависи от кармата, която сте натрупали до края на живота си. Когато кармата се изчерпи, човек достига до нирвана - състояние на върховно блаженство. 

От всички светове само човешкият свят има свобода на избора: дори боговете са лишени от този лукс. Ето защо пребиваването на Земята се смята за много ценно и важно преживяване. Вече знаете най-общо какво е прераждането. 

Предлагаме ви да се замислите: ако то наистина съществува, какво ще бъде следващото ни прераждане?

Кой зодиакален знак е най-интелигентният? Датата на раждане влияе на човека
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Теодор Муховски

Кой зодиакален знак е най-интелигентният? Датата на раждане влияе на човека

Автор Теодор Муховски