Автор
Веселина Петрова

Турски призрачен град привлича туристите

Можете ли да си представите 700 еднакви умалени замъка на едно място? Това е Бурж ал Бабас - 700 малки и съвършени на вид замъци с островърхи кули и покриви, кацнали един до друг, а около тях има гора като в приказките.

Бурж ал Бабас се намира в Северозападна Турция, близо до Черно море, и е една несбъдната туристическа мечта. Строежът започва през 2014 г. Фирмата, която стои зад него, има два успешни СПА хотела наблизо. Идеята била селището да носи добри доходи именно защото е близо до Черно море. В него са вложени 200 млн. долара.

Наблизо се намира градчето Мудурну, в което туристите могат да разгледат исторически забележителности и да се насладят на ползите от термалните извори.

View post on Instagram
 

Казват, че малките замъци на Бурж ал Бабас са вдъхновени от средиземноморските замъци на Франция и Италия. Всеки от тях е трябвало да струва между 350 и 500 хил. долара. А като евентуални купувачи са били предвиждани заможни пътешественици от Европа, Азия и Обединените арабски емирства.

Всеки замък е със собствено джакузи, подово отопление и още редица екстри. Някои от замъците са продадени "на зелено". Но се появяват проблеми.

View post on Instagram
 

Първо те били под формата на протести. Хората протестирали, че замъците и строителството им унищожават природата. Заради тях са изсечени десетки екземпляри рядък черен дъб и бор. През 2018 г. е заведено дело срещу предприемача, стоящ зад Бурж ал Бабас, за унищожаване на природата. Протестите съвпадат с тежката финансова криза, обхванала Турция. Строежът е замразен. От планираните над 700 замъка са построени само 582, а фирмата Sarot Group трупа задължения... По оценка на Bloomberg компанията има повече от 27 млн. долара дългове.

Днес мястото привлича почитателите на призрачни селища. И реално се превръща в туристическа атракция. И колкото и невероятно да звучи - има шанс Бурж ал Бабас да възкръсне като проект. Според Atlas Obscura, целият проект е закупен от американска компания на име NOVA Group Holdings. Може би някой ден ще можем да отседнем в един от 700-те замъка, пише Webcafe.