Автор
Ева Лъчезарова

Как да се справим с неочаквания зъбобол?

За съжаление зъбоболът е една  от най-мъчителните видове болка, която човек може да изпита и често настъпва без предупреждение. Независимо дали сте на дългоочаквана почивка, удобно сте се настанили в леглото, за да си починете през нощта или се опитвате да се отпуснете през уикенда, неочаквана болка в зъба може бързо да превърне спокоен и дългоочакван момент в изтощително изпитание. 

Зъбоболът би могъл да възникне от различни проблеми, включително кариес, заболяване на венците, фрактури на зъбите или инфекция. Болката може да варира от тъпа, постоянна болка до остри, пулсиращи усещания, които е трудно да се игнорират. Независимо от причината, овладяването на болката, докато получите професионално лечение, е от решаващо значение за поддържане на вашия комфорт.

В тази статия ще разгледаме набор от бързи и лесни за приложение средства, които могат да помогнат за успокояване на болките в зъба. Те включват прости решения като изплаквания със солена вода и студени компреси, както и билкови варианти като пакетчета чай от мента.

1. Изплакване със солена вода

Изплакването на устата с топла солена вода може да помогне за облекчаване на зъбобол от различен произход. Солената вода действа като естествен дезинфектант, намалява възпалението и помага за заздравяването на рани в устата. Смесете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода и жабурете за около 30 секунди, преди да изплюете. Повтаряйте няколко пъти на ден.

2. Изплакване с кислородна вода

Жабуренето с кислородна вода пък може да помогне за премахването на бактерии, намаляване на плаката и облекчаване на кървящи венци. Смесете равни части от 3% кислородна вода с чиста вода. Жабурете разтвора за 30 секунди, след това го изплюйте и изплакнете устата си обилно с чиста вода. Внимавайте да не погълнете сместа.

3. Студен компрес

Прилагането на студен компрес може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на подуването. Увийте малко лед в кърпа и я поставете върху засегнатата област за 15 минути. Повтаряйте този процес на всеки няколко часа. Студеният компрес ще свие кръвоносните съдове, което може да намали възпалението и да облекчи болката.

4. Торбички с ментов чай

Ментата има естествени обезболяващи свойства, които могат да успокоят болката в зъба. След като приготвите чаша чай от мента, вземете използваната торбичка чай и я оставете да изстине малко, преди да я поставите върху засегнатата област. Като алтернатива можете да поставите пакетчето чай във фризера за няколко минути, преди да го използвате като компрес.

5. Подходящо болкоуспокояващо средство

За съжаление често зъбоболът е доста труден за понасяне, затова е препоръчително в домашната си аптечка, както и в аптечката си за път, винаги да имате подходящо болкоуспокояващо средство, което да ви се притече на помощ в неочаквани ситуации. Именно такова е Кеталго. Активната съставка в него е кетопрофен, като кетопрофенлизинат, за по-бързо и ефективно справяне с болката, с по-добра стомашна поносимост. Продуктът се предлага под формата на сашета с приятен ментов вкус и е подходящ за лица над 16 г.