Автор
Веселина Петрова

Рилски маршрути: Това лято си подарете разходка до красивите Бохемски водопади

Преди години по дъното на дълбоката долина на Рилска река е минавала железница. Теснолинейката била важна за дърводобива и возела поклонниците към светата рилска обител. А край релсите имало стара кръчма, наречена "Бохемия". Може би оттам идва и името на красивата каскада от водопади, скрита в дебрите на Рила планина.

Бохемските водопади са 11 на брой. Подредени са в тесния каньон на един от притоците на Рилска река, спускащ се по северния склон на Царевръшкия рид. Пътеката към тях започва от шосето към Рилския манастир, почти на изхода на град Рила.

След обилните пролетни дъждове деретата в планината са пълни, а по стръмните урви водата гърми оглушително.

Първият водопад, на който се натъкват туристите е и най-внушителният. Височината му е около 20-30 метра, макар че по-голямата част е скрита зад огромните камъни.

View post on Instagram
 

Маршрутът е кръгов. Тръгва се по така наречената екстремна част покрай самото дере, тъй като изкачването по трудни терени винаги е по-лесно и безопасно от спускането.

Под вас водата реве бясно и скача от праг на праг. И виждате следващия водопад. Приказна сцена с две огромни канари, между които водата е успяла да си пробие път. Внимавайте, опасно е. Ще имате нужда от стабилни обувки и подходящо оборудване за безопасно катерене.

В горната част на каскадата потокът е по-усоен, а водопадите - по-интересни и привлекателни. Всеки от тях очарова със свой собствен уникален почерк, пише Nova.

View post on Instagram
 

Високо над всички останали се спотайва последният от описаните 11 водопада. Закътан е в скалите встрани от пътеката.

Цялата кръгова обиколка на Бохемските водопади е малко над километър. Опитен планинар може да обходи пътеката за по-малко от час.