Автор
Веселина Петрова

Какво се случва с делото "Дебора": Съдът в Стара Загора обяви ареста на Георги Георгиев за незаконосъобразен

Административният съд в Стара Загора е обявил ареста на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, за незаконосъобразен. Всъщност делото претърпя няколко обрата.

Първоначално съдът определи деянието като "средна телесна повреда". По-късно съдийският състав в Стара Загора си даде отвод и делото беше преместено в Пловдив, пише Нова.

View post on Instagram
 

И реално в средата на април делото за обезобразяването на Дебора Михайлова тръгна от третия път. Първо, районният съд в Пловдив даде ход на разпоредителното заседание, след като в залата се явиха всички страни.

Разследването приключи в края на миналата година. През февруари обаче съдът върна на прокуратурата обвинителния акт, заради допуснати нарушения. Така документът бе внесен с корекции отново.

Единствен обвиняем по делото е 26-годишният Георги Георгиев. Той ще отговаря за средна телесна повреда и заплаха срещу Дебора. Тя бе пребита, остригана, нарязана и обезобразена с макетен нож миналото лято. Заради нанесените ѝ рани Михайлова получи над 400 шева.

Като извършител тя посочи Георгиев. За престъпленията се разбра няколко седмици след извършването им. Тогава стана ясно, че Георгиев е бил освободен от ареста, защото нараняванията са първоначално отчетени като лека телесна повреда.

Заради това решение на съда, срещу което прокуратурата не възрази, избухна скандал. Протести в подкрепа на пострадалата бяха организирани в много градове. Делото бе пратено в Пловдив след като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод.