6 признака, по които ще разпознаете синовете, отгледани от "студени" майки

Случва се понякога майчиният инстинкт да не се събуди у жената при раждане на рожбата ѝ. Когато това се случи, тя просто не успява да обикне детето си. Макар и рядка, такава ситуация не е необичайна.

При такива случаи майката просто започва да изпълнява задачите си около обгрижването на детето (храни го, слага го в леглото, къпе го и т.н.), но не го дарява с така необходимата за него топлина и безусловна любов.

Безспорно, за детето е много важно майката да е нежна и чувствителна, да намира време за игри с детето, да проявява към него любвеобвилност, всеотдайност, да го дарява с топлината на прегръдката си, и когато всичко това липсва у едно подрастващо човече, това неминуемо остава незаличим отпечатък върху неговото психическо и емоционално развитие.

Лариса Довженко - психолог, треньор по личностно развитие, специализирана в изграждането на здрави взаимоотношения между партньорите, разказва какви още са характерните черти на "студената" майка, както и на нейните синове:

Децата на "студени" майки

Децата идват без база от знания. Те не разбират какво е маса, какво е слънце, кое е "лошо" и кое "добро". Родителите са тези, които полагат цялата тази основа в своите деца. Мъниците не разбират емоциите си - гняв или радост. Цялата гама от реакции се появява в детството поради факта, че децата гледат как възрастните реагират на определена ситуация. "Студените" майки обезценяват емоциите на децата си и самите те не могат да ги определят правилно.

Често родителят, който не участва във възпитателния процес, се опитва да го прехвърли на някого друг, било то на баба и дядо, на следучилищни грижи, на денонощна детска градина или интернат.

Има етапи от израстването на детето, в които възрастните са много необходими - например нова социализация (когато детето отива на детска градина, след това на училище), юношество, пубертет. Във всички тези случаи майката трябва да присъства и да общува редовно с детето си, независимо дали то ходи на детска градина например, или прекарва следобедите при баба и дядо.

Ако родителят не участва пълноценно във възпитанието на детето си, това се отразява негативно върху неговото емоционално и душевно развитие. Само фрази от типа на: облече яке, сложи шапка, направи си домашното, яж, не са достатъчни, за да расте едно дете щастливо с усещането, че е обичано и желано от родителите си.

Ето защо на някои мъже им се раждат само дъщери
НОВИНИ
Автор Лилия Стаменова

Ето защо на някои мъже им се раждат само дъщери

Син без любов

Едно дете, което не чувства близостта, безусловната обич и подкрепата на родителите си, расте в недоверие към света, развива тревожност и несигурност в себе си и другите. Това важи особено за момчетата, които се нуждаят изключително много от любовта на родител в детството, от чувството, че са обичани, подкрепяни и ценени. В зряла възраст човек, лишен от това усещане като дете, няма да може да разбере и възпроизведе чувствата си в една връзка. На него ще му е и трудно да разбере как да се държи и със собственото си дете.

При хора, лишени от родителско присъствие и отношение, често може да се прояви агресия или, напротив, депресия, постоянна тъга и усещане за душевна празнота.

Най-честите качества, характерни за синове със "студени" майки:

  • Работохолици, които след това не могат да спрат да работят;
  • Компулсивно преяждане;
  • Обсесивно-компулсивно разстройство, когато детето има толкова висока тревожност, че започва да се фиксира върху броенето, върху някои цветове, върху някои други натрапчиви действия;
  • Такива хора вероятно ще пренебрегнат своята умора, своето прегаряне, своя стрес, своето заболяване. Най-вероятно защото те просто не разбират тези чувства;
  • Възможно е развитие на различни тревожни разстройства, психични разстройства, депресивни състояния и недоверие към света и другите;
  • Комуникацията страда, тъй като в детството никой не го е подкрепял или не го е дарявал с обич и топлина.