Автор
Антония Михайлова

Три златни стъпки за развиване на естетическо чувство и вкус у детето

Чувството за красота е много по-дълбоко понятие, отколкото можем да си представим. Красотата не е само външно проявление. Усещането за красиво и естетично се корени във вътрешния свят на всеки един от нас, който от своя страна се формира от множество фактори още от ранна детска възраст. Основните за изграждането му са семейството и образованието, наблюдението, както и заобикалящата среда, в която се намира детето (училище, клубове, приятелски кръг) и т.н.

Ето защо изграждането на усет към красивото и стойностното у един човек трябва да започне от ранна детска възраст. За постигането на тази цел най-важна роля се отрежда на родителите - хората, които полагат основите във възпитанието на своя наследник, първите стъпки към култивиране на подобни усещания. За съжаление много родители, обременени от битови грижи, не знаят или не намират време да възпитават у децата си чувство за стил и красота. Но е изключително важно детето да се запознае с „красивото“ още през първите години от живота си, докосвайки се отблизо с класическите образци на културата и изкуството.

Ето и трите златни съвета за култивиране на чувството за естетика, които детските психолози отправят към родителите:

1. Разширете кръгозора на детето си

От ранна детска възраст родителите трябва да водят детето си на театри, музеи и галерии. През учебните години това обикновено се прави от класните ръководители или родителския съвет. Професионалните учители знаят как да направят правилния избор на представления, екскурзии до музеи и други културни програми. Те правят своя избор въз основа на нивото на културно развитие на децата, общия курс на учебната програма и тенденциите на времето.

Що се отнася до родителите, добре е те преди всичко да избират театрални постановки, базирани на класически произведения, да се стремят към класическото изкуство като цяло и да посещават заедно с децата си исторически музеи, изложби и културни институции, признати през годините. Класическото изкуство е пример - родителите определено няма да сбъркат, като изберат културни дейности за свободното време, които ще формират у детето им идеално усещане за вкус, стил и красота.

2. Запознайте детето си с креативни хора

Комуникацията с експерти в областта на изкуството и културата е един от незаменимите фактори, които спомагат за вдъхновяването и култивирането на чувство за стил и красота. Това са хора, работещи в областта на културата и изкуството, красотата и свързаните с нея индустрии. Едно дете трябва не само да има проницателност и да попадне от рано в културно общество, но и да има възможност да общува с учители, които имат знания и могат да ги предадат на по-младото поколение.

За да научите детето си на стил сами, може да представите знанията си в игрива форма - чрез закупуване или изрязване на „хартиени кукли с дрехи“ например, или съвместно създаване на оригами, красива картина и т.н. Всичко това развива творческото мислене и въображение у детето.

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери
МАМА И ДЕТЕ
Автор Ива Петрова

11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Автор Ива Петрова

3. Запишете детето си на някакъв вид изкуство

Не само теоретичното изучаване на изкуството помага да се развие чувство за стил, но и посещаването на творчески събития или занимания, като свирене на пиано, рисуване, балет, театрална школа и т.н.

Не бива да пренебрегвате запознаването на детето със стила и красотата, защото това не е просто „допълнително образование“, то е нещо, което трябва да присъства в живота на всяко дете, без изключение.