Автор
Пепа Попова - Пепита

100 години френска мода на ревюто на Vogue World в Париж

За трета поредна година Vogue организира модна феерия, наречена Vogue World. Тази година събитието беше вдъхновено от историята на спорта и модата и създадено в сътрудничество с младежки спортни академии от цяла Франция. Събитието се състоя на Place Vendôme в центъра на Париж, а Кара Делевин беше водеща на прякото предаване на Vogue World 2024.
Vogue World Paris събра 188 спортисти, 151 модела, 70 танцьори и оркестър от 40 души, както и 20 международни брейкдeнсъри. Темата на вечерта беше еволюцията на стила през миналия век, където всяко десетилетие на модата беше съчетано с определен спорт: бурните двадесет с колоездене, елегантните рокли от 50-те с конна езда, обсебените от ликра 70-те с гимнастика, а деветдесетте с футбола.

Сегментът на Vogue World от 1920 г. отдаде почит на Коко Шанел, която прекара десетилетие в Ritz в Париж и нейното влияние върху модата на десетилетието. През 1924 г. Chanel дебютира с малка черна рокля: манекените дефилираха с модели от същата колекция, а колоездачи от френския национален отбор придружиха тяхното представяне.

View post on Instagram
 

Бляскавият сегмент на Vogue World от 30-те години на миналия век стартира с пет модела, облечени в монохромни рокли на Balenciaga. Кристобал Баленсиага се мести във Франция от родната си Испания през 1937 г., вдъхвайки нов живот на модата, а Демна Гвасалия пресъздаде две рокли от първите парижки колекции на своя предшественик за неделното събитие. Тази ера прослави и леката атлетика.

View post on Instagram
 

Шоуто продължи с две изключителни визии, избрани от стилистката Карин Ройтфелд: смокингът на Нина Ричи, вдъхновен от Марлене Дитрих и визията на Карли Клос, дело на Даниел Розбери. Модерната звезда от епохата на 40-те години на миналия век бе пресъздадена от Сабрина Карпентър, която се появи на Place Vendome в колоритен раиран ансамбъл. Дизайните, вдъхновени от Ривиерата, повториха темата за водните спортове, допълнени от шапки на Jacquemus и сламени чанти от украинската марка Ruslan Baginskiy.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Дефилето, вдъхновено от 50-те години на миналия век, показа модели, които „препускат“ на кон през Place Vendôme. Докато Джиджи Хадид и Кендъл Дженър бяха облечени в Hermès, останалите модели се появиха в трицветни костюми на Dior, вдъхновени от викторианските обичаи за езда.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

В раздела, посветен на 60-те години на миналия век, традиционната униформа на фехтовчика беше допълнена от сребърни дизайни от космическата ера на Courrèges и Rabanne. 10 чернокожи модела, включително Пат Кливланд и Бетан Хардисън, се появиха в небрежни творения на американски дизайнери, които се върнаха към преломен момент в модната индустрия.

В тематичното шоу на Vogue World от 70-те години на миналия век, моделите почетоха наследството на Givenchy - визии, напомнящи за роклите от шифон на цветя, които Юбер дьо Живанши показа за първи път на модния подиум във Версай.

View post on Instagram
 

Сегментът на Vogue World от 80-те отпразнува японските дизайнери, които направиха революция в парижката мода по време на десетилетието на упадък. Модели заедно с Кейти Пери, дефилираха на Place Vendôme в скулптурни творения на Comme des Garçons, Junya Watanabe и Noir Kei Ninomiya. В същото време барабанисти от Paris Taiko Ensemble - всички облечени в Issey Miyake - осигуриха музикалния съпровод за изпълнението на 60 състезатели по бойни изкуства, включително осем джудисти от френския национален отбор.

През 1998 г. Франция спечели първото си Световно първенство по футбол и халфът на отбора Еманюел Пети се присъедини към 42 други футболисти от футболната лига на Ил дьо Франс на площад Вандом в тазгодишния Vogue World. Моделът Anok Yai носеше трицветна рокля на Pieter Mulier от 1989 г., в която оперната певица Джеси Норман изпълнява Марсилезата на Place de la Concorde, за да отбележи 200-годишнината от Френската революция. Този сегмент от шоуто беше придружен от изпълнение на Bad Bunny.

View post on Instagram
 

Частта, посветена на милениалите отпразнува както тениса, така и 10-те години на Никола Гескиер в Louis Vuitton. Дефилето с визии на дизайнера бе открито ор Серена и Винъс Уилямс.

Ако „Vogue World: New York“ бе уличен панаир, а „Vogue World: London“ беше бляскава вечер в театъра, подкрепящ изкуствата и културните организации в Лондон, то тогава Париж беше нещо като церемония по откриването на 100 години мода и спорт , както и красотата на този необикновен град“, коментира глобалният директор на Vogue и директор на съдържанието на Condé Nast Анна Уинтур. Екипът, който помогна за приключението „Vogue World Paris“ включва Карин Ройтфелд, Иб Камара, куратора на Palais Galliera Александър Самсън, Пат Макграт, хореографа на Риана Парис Гьобел и DJ Diplo, отговорен за музиката.

View post on Instagram
 
View post on Instagram