Автор
Евелин Попадийна

Внимавайте по плажовете в Италия, ако видите това - бягайте

Нова заплаха дебне по плажовете в северната част на Италия. „Огненият червей“, който може да достигне до 30 сантиметра дължина, се разпространява в Тиренско море и Адриатическо море. Причината за това е изменението на климата.

Този червей най-често се среща в близост до скали и рифове. Покрит е с бели власинки, които могат да причинят силна болка при контакт с човешката кожа. Токсинът, отделян от тези косми, причинява парене, еритема, сърбеж и изтръпване. Въпреки че тези симптоми не са фатални за хората, могат да направят преживяването доста неприятно, чувството е като „парене“ от медуза.

Това е коралояден червей, но диетата му е разнообразна, като включва морски таралежи, морски звезди, медузи и мъртви организми. Също така и риба, уловена в рибарски мрежи. Доскоро беше ограничен до южните брегове на Италия, но сега се открива и в северните райони, включително в Тосканския архипелаг и по крайбрежието на Пулия и Адриатическо море. Изменението на климата и повишаването на температурите са основните фактори, които помагат за миграцията на този вид на север.

За да избегнете среща с този неприятен червей, бъдете внимателни в райони със скали и рифове. В случай на ужилване е много важно да посетите лекар за лечение на симптомите.

Туристическият данък във всяка европейска държава – колко ще платите?
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Туристическият данък във всяка европейска държава – колко ще платите?

Автор Евелин Попадийна