Автор
Евелин Попадийна

Дубайски гинеколог сподели как да се справите с цистита през лятото

Сурайо Назарова, водещ специалист в една от клиниките в Дубай, споделя как да се предпазите от цистит.

На първо място тя призовава да се поддържа хигиена – преди и след къпане в басейн или море да си взимате душ с интимен гел, за да отмиете добре солта и микроорганизмите, които могат да причинят инфекция. Също така съветва да не сядате на студени повърхности с мокър бански за дълго време.

„Пийте достатъчно течности, особено чиста вода, за да помогнете на тялото да изхвърли потенциално вредните бактерии на пикочните пътища. Избягвайте да пиете алкохол и кофеин в големи количества, тъй като те могат да доведат до дехидратация“, добавя лекарят.

Снимка: Freepik
Снимка: Freepik

Когато сте на почивка на море и планирате интимна близост, съветва да използвате презервативи, които ще помогнат за предпазването от полово предавани инфекции. Също така избягвайте да носите бельо, което е прекалено тясно или направено от синтетични материали, тъй като това създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Изберете бельо от естествени тъкани като памук.

Също така е добре на включите в режима си храни, които поддържат здравето на пикочно-половата система: боровинки или тиква. И едно от най-важните неща – не се стискайте, когато ви се пишка, редовното изпразване на пикочния мехур помага за предотвратяване на растежа на бактерии и силно намалява риска от развитие на цистит.

10 въпроса, които ви е неудобно да зададете на гинеколога си
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

10 въпроса, които ви е неудобно да зададете на гинеколога си

Автор Ива Петрова