Автор
Woman.bg

Микробиом на скалпа – защо е важен за здрав скалп и красива коса?

С огромно удоволствие ви представяме нашата специална гостенка, д-р Каляшева, която за втори път се присъединява към съвместния проект на Woman.bg и Nizoral Care Take care for your hair.

В първото издание на проекта, д-р Каляшева разкри ценни тайни за борбата с пърхота и сподели своите лични ритуали за поддържане на здрава и блестяща коса.

Тя е изключителен медицински специалист с богат и разнообразен опит в областите на дерматологията и венерологията. Д-р Каляшева предлага иновативни и висококачествени медицински услуги в сферите на дерматологията, естетичната дерматология, лазерните процедури и медицинската козметика.

Днес тя ще ни разкаже повече за микробиома и ще научим кои са "добрите" микроорганизми, как те ни защитават и какво може да се случи, когато тяхното равновесие се наруши. Ще разберем защо понякога се появяват проблеми като пърхот или себореен дерматит и как тези състояния са свързани с промени в микробиома.

И най-важното - ще получим ценни съвети как да се грижим правилно за скалпа си, за да поддържаме здравословен микробиом. Ще разберем защо обикновените козметични продукти невинаги са достатъчни и кога е време да потърсим специализирана помощ.

- Какво е микробиом на скалпа – кои са нормалните обитатели–микроорганизми на кожата на скалпа, каква е тяхната роля?

- Върху повърхността на скалпа живеят множество сапрофитни микроорганизми, главно бактерии и гъбички, които сформират една екосистема със защитна функция. Тази съвкупност от сапрофитни микроорганизми се нарича микробиом на скалпа. Те са главно бактерии от вида Staphylococcus epidermidis и Propionibacterium acnes и дрожди от рода Malassezia, като дрождите са почти ½ от целия микробиом на скалпа. Характерно за екосистемите е, че те имат защитна функция и живеят в равновесие помежду си и с човека. Те се хранят от себума в тази зона и някои от тях отделят полезни витамини и аминокиселини.

- Какъв е нормалният баланс на различните микроорганизми и какви кожни проблеми по скалпа може да се появят при нарушен баланс на микробиома?

- Както казахме, участниците в микробиома на скалпа живеят в равновесие помежду си и с макроорганизма- човека. Под въздействието на различни външни и вътрешни фактори, здравословното равновесие на микроорганизмите в микробиома може да се наруши. Тогава се нарушава и защитната функция на тази екосистема, наречена микробиом, като най-честият пример за нарушено равновесие на микробиома на скалпа е заболяването себореен дерматит и една от неговите най-чести клинични изяви – пърхотът.

- Кои гъбички/бактерии са патогенни – защо и кога се размножават и какви симптоми причиняват на скалпа и косата?

- Наличието на себореен дерматит и в частност пърхот е свързано с неравновесие в съотношението на основните бактериални видове (S. epidermidis и P. acnes) и гъбичките (предимно Malassezia популации), колонизиращи скалпа. При това заболяване гъбичките Malassezia рязко увеличават броя си спрямо другите видове. Микробиомът на скалпа се променя и се характеризира с повишено количество не само на дрожди Malassezia, но и се увеличава броят на бактериите от рода S. epidermidis. Върху себорейния скалп количеството P. acnes намалява. Способността на Malassezia да метаболизира и окислява получените от себума липиди (триглицериди, сквален, мастни киселини и др.) е допълнителен източник на възпалителна реакция върху скалпа.

- Как да върнем баланса на микробиома на скалпа?

- Както вече споменахме, случаите на себореен дерамтит и в частност пърхот при всички страдащи по пoразените зони се повишават гъбичките от рода Malassezia. Поради тази причина, при този проблем ние дерматолозите препоръчваме противогъбични продукти и така атакуваме директно причината за страданието. Аз препоръчвам при хора с този проблем на скалпа при първа фаза на лечение да се използва антимикотичен шампоан Nizoral® 2 пъти седмично за 2 до 4 седмици и след това поддържаща терапия с Nizoral® Care, защото една от ключовите му съставки е Crinipan®, който селективно потиска причинителя на пърхот Malassezia. Активното му действие започва още при първото измиване, като потиска растежа на Malassezia и поддържа дълготраен ефект без пърхот. Използването на Nizoral® е рутинна грижа, едновременно включваща лечебен и ежедневен шампоан, като благодарение на тази грижа, се поддържа нормалното съотношение на здравословния микробиом на скалпа и се предотвратява появата на пърхот и хидратира всички типове коса. И при двата шампоана Nizoral® в жълтата опаковка и Nizoral® Care в синята опаковка антимикотичното действие започва още от първото измиване и се потиска растежа на причинителя, като така се нормализира биологичният баланс на кожата на скалпа и се премахва причинителят или условията за нарушаване на микробиома на скалпа.

- Може ли нарушеният микробиом на скалпа да причини косопад? Как да разберем имаме ли проблем с микробиома на скалпа и как да го излекуваме?

- Да, нарушеният микробиом на скалпа може да причини косопад, като той е много често съпътстващ симптом при себореен дерматит и пърхот. Съветвам всички пациенти при наличие на проблеми със скалпа да не предприемат самодиагностика и самолечение, а при съмнение за проблем да посетят специалист дерматолог. Той ще снеме правилната анамнеза, диагностика и ще назначи най-доброто медицинско решение за съществуващия проблем. Важно е да се знае, че козметичните шампоани не са достатъчни да се справят с дерматологични проблеми, а е необходимо лечение с клинично доказана медицинска козметика.

Разбирането за същността на микробиома на скалпа отваря нови хоризонти в грижата за косата. Както научихме, поддържането на здравословен баланс между микроорганизмите е ключът към красива коса и здрав скалп. Важно е да се вслушваме в сигналите на тялото си и при съмнения за проблеми да се консултираме с дерматолог. С правилната грижа и подходящите продукти, като например серията Nizoral®, можем да поддържаме оптимално здраве на скалпа и да се радваме на красива и жизнена коса.

(в материала има продуктово позициониране)