Чудите се какво да сготвите с карфиол. Ето ви идея – кюфтенца, които да съчетаете с дип от скир Exuqisa. 

Тази рецепта е чудесно предложение за лек обяд или вечеря в топлите летни дни.

Необходими продукти за 4 порции:

1 чаша натурален скир Exquisa

1,5 кг карфиол

250 г краставица

2 яйца

75 г брашно

1 ч.л. захар

прясно смлян черен пипер

1 скилидка чесън

1-2 стръка мента

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. смлян кимион

8 с.л. олио сол

Приготовление:

1. Откъснете карфиола от дръжката, измийте го и го сварете във вряща подсолена вода за около 10 минути.

2. През това време пригответе дипа със скир Exquisa. Измийте ментата и я нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно чесъна. Разполовете краставицата по дължина, отстранете сърцевината, настържете я на едро ренде и я изстискайте добре. Смесете с натуралния скир Exquisa и добавете чесъна и захарта. Разбъркайте с нарязаната мента и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и охладете докато стане време за сервиране.

3. Изсипете карфиола в гевгир и го отцедете добре.

4. След това го нарежете и смесете с яйцата, брашното, бакпулвера и кимиона. Овкусете със сол и черен пипер.

5. Загрейте 4 с. л. олио в голям тиган с незалепващо покритие. Изсипете 6 купчинки от сместа директно в горещото олио, притиснете ги на плоски питки и пържете по 3-4 минути от всяка страна до златистокафяво. Ако искате палачинките могат да бъдат и изпечени в предварително загрята фурна на 150°C.

6. Сервирайте палачинките от карфиол и дипа със скир Exquisa и краставици и украсете с листа мента.

(в материала има продуктово позициониране)