Чудите се какво да сготвите с карфиол. Ето ви идея – кюфтенца, които да съчетаете с дип от скир Exuqisa.
Тази рецепта е чудесно предложение за лек обяд или вечеря в топлите летни дни.
Необходими продукти за 4 порции:
1 чаша натурален скир Exquisa
1,5 кг карфиол
250 г краставица
2 яйца
75 г брашно
1 ч.л. захар
прясно смлян черен пипер
1 скилидка чесън
1-2 стръка мента
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. смлян кимион
8 с.л. олио сол
Приготовление:
1. Откъснете карфиола от дръжката, измийте го и го сварете във вряща подсолена вода за около 10 минути.
2. През това време пригответе дипа със скир Exquisa. Измийте ментата и я нарежете на ситно. Обелете и нарежете на ситно чесъна. Разполовете краставицата по дължина, отстранете сърцевината, настържете я на едро ренде и я изстискайте добре. Смесете с натуралния скир Exquisa и добавете чесъна и захарта. Разбъркайте с нарязаната мента и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и охладете докато стане време за сервиране.
3. Изсипете карфиола в гевгир и го отцедете добре.
4. След това го нарежете и смесете с яйцата, брашното, бакпулвера и кимиона. Овкусете със сол и черен пипер.
5. Загрейте 4 с. л. олио в голям тиган с незалепващо покритие. Изсипете 6 купчинки от сместа директно в горещото олио, притиснете ги на плоски питки и пържете по 3-4 минути от всяка страна до златистокафяво. Ако искате палачинките могат да бъдат и изпечени в предварително загрята фурна на 150°C.
6. Сервирайте палачинките от карфиол и дипа със скир Exquisa и краставици и украсете с листа мента.