Автор
Ева Лъчезарова

Пърхот - разберете причините за появата му, за да го лекувате правилно

Блестящата, здрава и красива коса е мечтата на всяка жена, тя е символ на женственост и ни дава увереност. Какво се случва обаче, когато тази мечта е помрачена от малки бели люспи, които се появяват на скалпа и падат по раменете ни?

Пърхотът е често пренебрегван или третиран като чисто козметичен проблем, но той всъщност е медицинско състояние, което изисква правилно разбиране на процеса на неговата поява и адекватен подход. Истината е, че малките, на пръв поглед незначителни люспички могат да бъдат източник на неприятен дискомфорт, сърбеж и дори спад на самочувствието.

Голяма част от дамите често прибягват към различни домашни средства или случайно избрани продукти в опит да се справят с проблема, но често тези решения са краткотрайни или неефективни.В този материал сме ви подготвили синтезирана и практична информация на тема "пърхот" - ще разкрием истинските причини за неговата поява, ще разгледаме различните видове пърхот и най-важното - ще ви представим научно обосновани и ефективни методи за справяне с този неприятен проблем.

Причините за появата на пърхот са многобройни и разнообразни. На първо място сред тях са гъбичките Malassezia, които естествено обитават кожата на скалпа. Тези микроорганизми се хранят със себума (мазнината), произвеждан от мастните жлези и когато те се размножат прекомерно, могат да предизвикат възпаление и ускорено обновяване на клетките на скалпа, водещо до образуване на видими люспички.

Други фактори, които могат да допринесат за появата на пърхот, включват сух скалп, хормонални промени, стрес, неправилна хигиена на скалпа и косата, както и хранителни дефицити. Някои хора са по-предразположени към развитието на пърхот поради генетични фактори или определени медицински състояния като себореен дерматит например.

Истината е, че съществуват различни видове пърхот и всеки от тях изисква определен подход за лечение. Сухият пърхот се характеризира с малки, бели люспи и често е свързан със сух скалп. От друга страна мазният пърхот се проявява с по-големи, жълтеникави люспи и е типичен за хора с по-мазна кожа на главата. Себорейният дерматит е по-сериозна форма на пърхот, която се съпровожда от зачервяване и възпаление на скалпа.

Лечението на пърхота може да включва както козметични, така и медицински подходи. Козметичните решения обикновено включват използването на специализирани шампоани против пърхот, балсами и маски за хидратация на скалпа, както и някои натурални средства като масло от чаено дърво например. Тези методи могат да бъдат ефективни при леки случаи или за поддържане на доброто състояние на скалпа.

При по-сериозни случаи обаче, може да се наложи прилагането на медицински подходи. Те включват използването на антигъбични шампоани с активни съставки като кетоконазол.

Именно такъв е Кетозал. Неговата активна съставка, кетоконазолът, директно атакува гъбичките Malassezia, като спира тяхното развитие и предотвратява колонизацията им.

Освен това Кетозал бързо и ефективно облекчава сърбежа и намалява лющенето - двата най-често срещани симптома на пърхота.

Допълнително предимство на продукта е, че притежава и отлични козметични качества, включително приятен аромат и пяна, което го прави лесен и приятен за употреба.

При пърхот и себореен дерматит е достатъчно да прилагате шампоана 2 пъти седмично в продължение на 2-4 седмици. Нанесете продукта на мокра коса, масажирайте скалпа и оставете 3-5 минути преди изплакване. За профилактика бихте могли да включите Кетозал в своята рутина веднъж седмично или на две седмици.

Освен прилагането на подходящи продукти за лечение, съществуват и някои практики, които могат да помогнат за контролирането на пърхота. Тези включват редовно измиване на косата, намаляване на стреса чрез релаксационни техники, поддържане на балансирана диета, богата на витамини и минерали и избягването на прекомерната употреба на стилизиращи продукти за коса. С правилната комбинация от грижа за скалпа, подходящи продукти като Кетозал, пърхотът може да бъде ефективно контролиран, позволявайки ви да се наслаждавате на здрав скалп и красива коса.

Симптоми, при които се прилага Кетозал ®  

-    Пърхот 
-    Себореен дерматит 
-    Разноцветен лишей  

НЕ ТЪРСИ ПОВЪРХНОСТНИ РЕШЕНИЯ 
ИЗПОЛЗВАЙ  КЕТОЗАЛ ® ДЕЙСТВА В ДЪЛБОЧИНА 


Лекарствен продукт за лица над 12 год. Съдържа кетоконазол. Преди употреба прочетете листовката. АА-0124/12.07.2024. 

(в материала има продуктово позициониране)