Автор
Антония Михайлова

Любопитни факти и тайни за охраната на британското кралско семейство

Бъкингамският дворец, замъкът Уиндзор, Балморал... Хората, които прекарват значителна част от живота си зад стените на тези луксозни резиденции, са заобиколени редовно от кралски особи и летят с частни самолети. Звучи примамливо и интригуващо, но не и за тях. Ден след ден тези „щастливци“ са в постоянно напрежение и всичко това, заради невероятното бреме на отговорността, поставено върху тях - те рискуват живота си и са отговорни за безопасността на тези около тях.

Сигурно вече се досещате – става дума за охранителния персонал на британското кралско семейство. Тези, които са виждали на живо Елизабет II и принцесата на сърцата - Даяна, придружават принц Хари на партита през бурната му младост, стоят зад камерата, докато Кейт Мидълтън признава за битката си с рака...

По-долу ви разкриваме някои от най-интересните тайни и факти от работния процес на кралската гвардия.

Това е елитният отряд на Скотланд Ярд - групата за кралска и дипломатическа защита - отговаряща за живота на членовете на кралското семейство. Състои се от приблизително 180 офицери, служили в специалните въздушнодесантни части (SAS). Кралската гвардия е сформирана през 1983 г. Оттогава най-високопоставените кралски особи разполагат с 24-часова охрана, докато членовете на семейството с по-нисък ранг се задоволяват с услугите на професионалисти само когато посещават определени събития.

Въоръжени до зъби

Охранителите на кралското семейство винаги са въоръжени с деветмилиметрови Glock 17, уоки-токита и комплект за първа помощ. Старши полицаи с над 10-годишен опит са обучени в боравене с огнестрелно оръжие, ръкопашен бой, екстремно шофиране и оказване на първа помощ при извънредни ситуации.

Ежедневен стрес

Както отбелязва служителят по сигурността Саймън Морган, който е работил с британското кралско семейство от 2007 до 2013 г., най-голямото главоболие е ходенето на открито, когато опасността може да дебне отвсякъде. „Има елемент на несигурност, независимо колко контролирате всичко. Гледате хората около вас и се чудите: „Защо някои хора се усмихват, а други не?“ И въздъхвате с облекчение, когато се връщате в колата.

Бдителност и отговорност

Кралските служители по сигурността нямат време да се наслаждават на света на лукса и неговите атрибути като скъпи яхти, коли и ресторанти, признава Морган. На всеки един охранител отнема цялата енергия, за да се съсредоточи върху осигуряването на мерки за безопасност, организирането на събития и обмислянето на резервни планове, които да му бъдат полезни в случай на непредвидени обстоятелства. Например той винаги трябва да знае къде е най-близката болница и кой е най-краткият път до нея. „Нашата работа не е да се бием, да се състезаваме, да стреляме и дори да вдъхваме респект с тъмните слънчеви очила."

Съдебни спорове

Въпреки че принц Хари все още е член на кралското семейство, той и съпругата му Меган Маркъл загубиха правото си да получават неплатена кралска охрана през 2020 г. веднага щом се оттеглиха. През 2022 г. братът на Уилям се опита да оспори решението на местното Министерство на вътрешните работи чрез Върховния съд на Лондон. Според настояванията на принц Хари, той и членовете на семейството му трябва да бъдат под полицейска защита по време на посещения в Обединеното кралство. Съдията обаче не се съгласи с гледната точка на Хари и я отхвърли на първа инстанция, а след това и на апелативна инстанция.

Тайните пазителки

Представителките на нежния пол, живеещи в Бъкингамския дворец, най-често са охранявани от жени. Гарантирането на безопасността на Кейт Мидълтън например е поверено на сержант Ема Пробърт. Тя започва работа за принцесата на Уелс след годежа ѝ с принц Уилям. Сержантът присъства и на самата сватба, и на нейната репетиция, и дори в каретата, от която щастливите младоженци помахаха на британците.

Друг бодигард жена - Лиза Болдуин, споделя, че на жените-охранителки им е по-лесно да се слеят на заден план по време на събития, отколкото на мъжете: „Хората си мислят, че съм бавачка или личен асистент например, казва тя.“

Ситуацията звучи притеснително: Кейт Мидълтън търси лечение на рака си извън Обединеното кралство
НОВИНИ
Автор Ева Григорова

Ситуацията звучи притеснително: Кейт Мидълтън търси лечение на рака си извън Обединеното кралство

Автор Ева Григорова

Опасни инциденти

Бившият служител по сигурността на кралството Кен Уорф разкрива, че като млад принц Хари обичал да носи военна униформа и да изпълнява „тайни“ задачи.

Един ден Уорф решил да си поиграе с момчето и му заел истинско уоки-токи. Той интерпретирал задачата по свой начин и избягал от двореца Кенсингтън, без, разбира се, да предупреди никого за това. След това той изпратил мистериозно съобщение до Уорф: „Мисията е изпълнена“. Тогава Уорф веднага излетял от резиденцията и се втурнал да търси наследника, като бил сериозно уплашен.

Имало и други инциденти. През 2002 г. случаен минувач влязъл в двореца Сейнт Джеймс и си проправил път чак до покоите на принцеса Ан. Две години по-късно мъж с маската на Батман се качил на перваза на Бъкингамския дворец, което силно озадачило обитателите му, но бързо бил изгонен.