Автор
Woman.bg

Тайните на здравия скалп: Експертни съвети от д-р Иванка Темелкова за микробиома и грижата за косата

Ето че дойде време за следващото изключително практично интервю, част от блога "Take care for your hair" - съвместен проект на Nizoral Care и Woman.bg. В предишната публикация разговаряхме с д-р Каляшева, която ни разказа повече за правилните грижи, които да полагаме за здравето на нашия скалп.

Днес имаме удоволствието да представим една важна тема - микробиомът на скалпа. По въпроса говори Д-р Иванка Темелкова, изтъкнат специалист по дерматология и венерология с впечатляваща кариера и богат опит в областта. Д-р Темелкова е завършила Медицинския университет в София през 2017 г. и е специализирала в МИ-МВР до 2022 г. В момента практикува в Acibadem City Clinic Младост. Тя има над 120 научни статии и 50 презентации на конгреси зад гърба си и е признат експерт в своята област.

Нейните клинични интереси обхващат широк спектър от дерматологични проблеми, включително акне, розацея, атопичен и себореен дерматит, алопеция и естетична дерматология. Д-р Темелкова споделя ценна информация за микробиома на скалпа, неговото значение за здравето на косата, връзката му с появата на пърхот и ефективни начини за поддържане на баланса му.

- Какво е микробиом на скалпа?

- Микробиомът е невидимата екосистема от живи микроорганизми, която е неразделна част от повърхността на скалпа и се състои главно от бактерии и дрожди. Нарушаването на микробиома на скалпа води до дисфункционалност на кожата, която се проявява често под формата на пърхот, косопад и прекомерно омазняване. За да се поддържа баланса на микробиома, трябва да се обърне внимание на правилната грижа за скалпа. Това включва използването на подходящи продукти, които да не дразнят кожата и да подпомагат здравия микробиом на скалпа. Тук аз препоръчвам да използвате ежедневен шампоан Nizoral Care за предпазване от повторна поява на пърхот!

@stada.health.and.beauty @Dr.Temelkova споделя с нас тайните на микробиома на скалпа! 🌱🔍 #Nizoral #haircare #dandruff #haircareroutine #коса #hairfashion ♬ Fire for You (Sped Up) - Cannons

- Защо микробиомът е важен за вида на косата?

- Защото здравият микробиом означава здрава и плътна коса. Двете са взаимно свързани, тъй като здравата и красива коса започва със здрав скалп. Редовното дълбоко почистване е от основно значение за премахване на замърсяванията и натрупванията по скалпа. Правилно избраният продукт ще създаде най-добрата среда за космените фоликули. Затова като дерматолог се доверявам на качествени медицински продукти като Nizoral Care, който е прекрасен избор за ежедневна употреба и продължаване на терапията след лечението с лечебен шампоан Nizoral.

- Каква е връзката между микробиом на скалпа и появата на пърхота?

- В нормално състояние скалпът съдържа дрожди от рода malassezia, които са част микробиома. При дисбаланс и свръхпроизводство на себум, състоянието на косата и кожата на главата започва да се уврежда. Основните симптоми са зачервяване, възпаление, сърбеж и лющене на кожата. При начален стадий или след проведена терапия с лечебен шампоан Nizoral, аз винаги съветвам да се продължи с Nizoral Care, който поддържа нивата и хидратира скалпа в дълбочина. Омазнен скалп и видове люспи (ще използваме изображения на мазни коси и мазен пърхот)

@stada.health.and.beauty @Dr.Temelkova обяснява връзката между пърхота и микробиома на скалпа! #Nizoral #коса #haircare #hairtok #dandruff #haircareroutine #hairfashion #woman ♬ Tell Me Why - davit barqaia

- Какво е мазен пърхот?

- Известен още като себореен дерматит, този тип пърхот се характеризира с мазни и жълтеникави люспи, които са по-големи и по-лепкави в сравнение с тези при сухия пърхот. Скалпът може да бъде зачервен и възпален, вследствие на което да има усещане за сърбеж и дразнене. Мазният пърхот обикновено се свързва със свръх растеж на дрождите Malassezia globosa и прекомерното производство на себум. При тези симптоми може да използвате Nizoral Care, който премахва тези симптоми и спомага продължителното хидратиране на скалпа и косъма.

@stada.health.and.beauty Себореен дерматит или мазен пърхот? @Dr.Temelkova препоръчва Nizoral Care за решение на проблема! 🧴🔍 #Nizoral #haircare #dandruff #коса #hairtok #hairfashion #hairtutorial #fyp #fypシ゚ #тиктокбг ♬ Chill Noons - Kronicle

- Как действа салициловата киселина върху пърхота?

- Салициловата киселина има омекотяващо действие и отстранява мъртвите клетки от повърхността на кожата, без да засяга по-дълбоките слоеве на дермата. Продуктите, които я съдържат, имат пилинг ефект, който обновява кожата и я прави по-сияйна и здрава. Тя има противовъзпалително и антисептично действие. Поради това тя успешно се използва и в лечението на себореен дерматит. Затова при мазен пърхот с люспи и зачервяване, използвайте Nizoral Care, който освен богатия си и уникален състав, има и салицилова киселина.

@stada.health.and.beauty Салицилова киселина - тайното оръжие срещу пърхота! @Dr.Temelkova разкрива как Nizoral Care може да помогне за здрав скалп и коса! 🌿💧 #Nizoral #haircare #dandruff #hair #коса #fypシ゚ #bulgaria ♬ Around This World - Costa Mee

Правилната грижа за скалпа е от съществено значение за красивата и здрава коса. Редовното използване на качествени продукти, съобразени с нуждите на вашия скалп, е ключова в борбата с проблеми като пърхот и прекомерно омазняване.

Не забравяйте да следите блога ни "Take care for your hair" за още полезни съвети и информация за грижата за косата и скалпа.

(в материала има продуктово позициониране)