Автор
Елена Ангелова

7 причини: Какво да прави мама, ако бебето клатушка главата си?

Новороденото човече върти главата си напред-назад в монотонен ритъм... Родителите започват да се притесняват - може би нещо не е наред с бебето?

При 99% от децата подобни движения са нормално двигателно развитие или просто игра. Но понякога странното поведение сигнализира и за сериозни нарушения.

Бебето клатушка глава от едната страна на другата - това игра ли е, или болест?

Още на възраст от един месец децата могат да въртят главата си, докато лежат настрани. Колкото по-силни стават мускулите и костите им, толкова повече движения овладява бебето. То протяга вратлето, докато пълзи, клати брадичката от вълнение и дори кима, имитирайки думата „да“. Но изведнъж на възраст 5-6 месеца бебето започва да върти главата си. Въртеливото движение се повтаря многократно. Някои деца се въртят и люлеят цялото си тяло в продължение на 15 минути. Родителите се плашат от странното поведение, но трябва да знаят, че то е съвсем естествено.

Ето 7 причини, поради които детето може да клатушка глава:

- овладява нови двигателни умения;
- привлича вниманието;

- уморено е и иска да спи;
- щастливо или развълнувано е;
- усеща сърбеж от никненето на зъби;
- изследва собствените си чувства;
- отегчено е.


След като наблюдавате бебето си, вие бързо ще разберете каква причина го кара да се върти. Идете до него, сложете го в леглото, дайте му пръстен за зъби или просто го гушкайте.

Забелязано е, че момчетата обичат да въртят главите си и дори да ги удрят в креватчето или стената по-често от момичетата. Момчета на възраст 6-7 месеца особено харесват това забавление.

Трябва ли да потърсите лекар, ако детето ви клати главата си?

Има моменти, когато подобни ротационни движения трябва да са причина за безпокойство у родителите. Те трябва непременно да се консултират с педиатър, ако тяхното бебе:

- се люлее повече при вълнение;
- ако не общува с членове на семейството;
- ако не реагира на гласовете на роднини, на музика, на лай на кучета и др.;
- ако забележимо изостава в речта и умственото развитие;
- ако се наранява по време на тези движения.


Тези симптоми могат да показват аутизъм, нарушение в развитието на мозъка. Медицинският преглед е особено важен за дете, което проявява необичайно поведение по-дълго от 2 години.

Понякога клатенето на главата, съчетано със силен плач, лош сън и безпокойство, са признаци на ушна инфекция или силна болка при поникването на зъбките. Педиатърът ще идентифицира заболяването по време на преглед.

Когато детето започва да клатушка главата си, трябва да огледате по-отблизо и другите му навици и характеристики. Храни ли се нормално, усмихва ли се, реагира ли на света около него? Ако е така - всичко е наред! То просто иска да си играете с него.



Мнението на експерта:

Какво да направите, ако бебето ви изпитва болка по време на никненето на зъби? Трябва ли да използвате продукти, съдържащи лидокаин?

Неконтролираното използване на тези лекарства много често води до опасни последици под формата на алергични реакции или появата на по-сериозни усложнения, опасни за здравето и живота на бебето. Едно от тях е предозирането на основния компонент в такива гелове с лидокаин, коментира педиатърът Ксения Соболева. Пероралните гелове, съдържащи лидокаин, са забранени за употреба при кърмачета.

Струва ли си да използвате гелове и супозитории, съдържащи само растителни съставки? Определено не, категорична е д-р Соболева. В крайна сметка тяхната ефективност не е доказана. А употребата на такива продукти много често провокира алергични реакции.

Източник: wday.ru, д-р Ксения Соболева