Автор
Теодор Муховски

Историята на Имане Хелиф: Биологично мъжката боксьорка, която светът намрази за 46 секунди

Олимпийската боксьорка Имане Хелиф, която предизвика ожесточен международен спор за пола си, разкри всичките си житейски трудности, за да достигне до върха в своя спорт.

Биологично мъжката атлетка разказа как от продавачка на хляб по улиците на алжирското си село се е превърнала в спортен герой, след като треньор я е открил и я е насочил към бокса заради "физическите ѝ качества".

Но дори тогава тя се сблъсква с предразсъдъци, тъй като консервативното ѝ семейство и общност смятат, че спортът е "само за мъже".

25-годишната атлетка, една от двете състезателки, които бяха изхвърлени от миналогодишното световно първенство в Ню Делхи, след като не успяха да покрият критериите за допустимост на половете, сега се стреми към мечтания златен медал, след като се класира на четвъртфиналите с победа над италианката Анджела Карини.

Триумфът обаче бе помрачен от спорове, след като италианската ѝ съперничка се оттегли със сълзи на очи само след 46 секунди бокс, като каза, че "това не е честно".

В едно интервю, заснето преди Игрите, Хелиф разказва, че вече се е възстановила психически и физически след забраната за участие заради повишени нива на тестостерон, и заявява: "Исках да покажа на целия свят каква смела жена е Имане Хелиф“.

Въпреки това битката ѝ в Париж ще остане като една от най-спорните в историята на Олимпийските игри и като позорна, защото надпреварата наистина бе крайно неравностойна.

Олимпийските шефове обаче бързо защитиха Хелиф, като отхвърлиха "агресията" и "дискриминацията" от страна на публиката. Хелиф сподели изявлението си в социалните мрежи и написа: "Божествена справедливост“.

По време на двубоя Карини беше ударена два пъти, като имаше съмнения за счупен нос. След това тя падна на колене, започна да удря платното на ринга в знак на неудовлетвореност и отказа да подаде ръка на Хелиф.

След края на едностранния двубой в категория 66 кг, 25-годишната Карини заяви, че се е отказала от двубоя, за да "спаси живота си".

По време на откритото интервю в Canal Algerie, в което бяха показани и снимки на Хелиф като младо момиче, алжирката разказа как се е вдъхновила да се занимава с бокс заради "физическите качества", които треньорът ѝ в училище е видял в нея.

На въпроса на интервюиращия защо е избрала да се занимава със спорт, "който често е определян като мъжки", Хелиф отговаря: "Това беше чиста случайност, никога не съм си представяла, че един ден ще стана боксьорка и че ще стана световна шампионка.

Винаги съм обичала футбола и съм го играла в моето малко село. Баща ми винаги е предпочитал футбола пред бокса. Но аз бях много добра в спорта в училище и учителят ми ме насърчи да стана боксьорка, тъй като имах добри физически качества и се оказа прав“.

Хелиф казва, че се е "влюбила" в бокса веднага щом е стъпила на ринга за първи път.

Но боксьорката описва детството си като "много трудно" и добавя: "Произхождам от консервативен регион и семейство. Боксът беше спорт, посветен само на мъжете".

Тя разказа също, че е трябвало да пътува между селото си и града, в който е тренирала, и добави: "Това са препятствия, с които се сблъсках, когато започнах.

Случвало ми се е да продавам хляб на улицата, събирах чинии и други предмети, за да изкарам пари и да мога да се придвижвам, защото съм от много бедно семейство".

Имане описва кариерата си като "впечатляваща история", разкривайки как е започнала в алжирското си село, след което се е преместила в град, после в столицата, а по-късно е избрала да замине за чужбина.

Уебсайтът на Олимпийските игри отбеляза, че Хелиф е била дисквалифицирана часове преди двубоя за златен медал срещу китайката Ян Лю в Ню Делхи, след като повишените ѝ нива на тестостерон не са отговаряли на критериите за допустимост.

Олимпийският комитет на Алжир (COA) отвърна на удара, като заяви, че дисквалификацията е част от "заговор", целящ да им попречи да спечелят златен медал и заяви, че високите нива на тестостерон се дължат на "медицински причини".

Говорейки в документалния филм, Хелиф заяви: "2023 г. беше много трудна. Това беше тежък удар за мен, но се върнах по-силна, за да покажа волята и решителността си и да покажа на целия свят каква смела жена съм."

След загубата си Карини разкри, че се е отказала, за да "спаси живота си", и добави: "Не можех да продължа. Изпитвах голяма болка в носа и си казах: "Спри". По-добре беше да не продължавам. Носът ми започна да капе още от първия удар“.

След като мачът беше прекратен, съдията вдигна ръката на Хелиф във въздуха. Но видимо ядосаната Карини издърпа собствената си ръка от длъжностното лице на двубоя и си тръгна.

Игнорирайки алжирката, италианската състезателка падна на колене и се разплака, като заяви, че никога досега не е усещала толкова силни удари по време на състезание.

След мача съкрушената Карини заяви: "Свикнала съм да страдам. Никога не съм получавала такива удари, невъзможно е да продължа. Не съм никой, който да каже, че това е незаконно. Излязох на ринга, за да се бия. Но след първата минута вече не се чувствах така. Започнах да усещам силна болка в носа си. Не се отказах, но един удар ме нарани твърде много и затова казах достатъчно. Тръгвам си с високо вдигната глава".

Тя заяви, че не си е тръгнала от двубоя в знак на протест срещу включването на съперничката ѝ, но това е решение, което трябва да се обмисли на Олимпийските игри.

Запитана защо е коленичила в края на мача, тя отговори, че това е заради покойния ѝ баща, който почина през 2021 г., след което добави: "Съжалявам, че не успях да изведа Италия на подиума".

Тя беше отведена за медицински преглед, за да се провери сериозността на нараняванията по лицето ѝ, които включваха и натъртване на носа.

Карини добави: "Излязох на ринга и си казах, че трябва да извадя всичко от себе си независимо от човека, който беше пред мен. И честно казано, не ми пука. Казах си: "Това е моята Олимпиада". Независимо от всички противоречия, просто исках да продължа и да спечеля.

Не съм от хората, които лесно се предават. Дори да ми бяха казали, че няма да се бием, нямаше да го приема. Аз съм боец. Баща ми ме научи да бъда воин. Когато съм на ринга, използвам този начин на мислене, начина на мислене на воина, начина на мислене на победителя. Този път не успях да се справя.

Всички видяхте носа ми, който започна да кърви. Не загубих тази вечер, просто се предадох със зрялост.

Пожелавам ѝ да продължи до края и да бъде щастлива. Аз съм човек, който не съди никого. Не съм тук, за да давам оценки.

Просто излязох на ринга, за да се бия и да се боря за мечтата си. Това не се случи. Очевидно Бог и баща ми са искали това и аз го приемам.

Не съм в позиция да казвам дали това е правилно, или не. Свърших си работата като боксьор, като излязох на ринга и се бих. Не успях, но излизам с високо вдигната глава и с разбито сърце.

Аз съм зряла жена, рингът е моят живот. Винаги съм била много инстинктивна, но когато усетя, че нещо не върви добре, не е капитулация, а зрялост да спра“.

Треньорът на Карини в микс зоната след двубоя заяви: "Не знам дали носът ѝ е счупен. Трябва да поговоря с момичето. Но много хора в Италия се опитаха да ѝ се обадят и да ѝ кажат: "Не отивай, моля те: това е мъж, опасно е за теб".

След сблъсъка Алжирската боксова федерация злорадстваше за победата на Хелиф, публикувайки във Facebook: "Поздравления за алжирската боксьорка Имане Хелиф, която се представи силно на ринга и се класира за четвъртфиналите, след като победи италианката Анджелина Карини за по-малко от 46 секунди, без усилие".

На излизане от ринга алжирската боксьорка каза: "С Божията помощ това беше първата победа. Бог иска да стигна до златото“.

Тя добави: "Трудно е да се биеш за първи път. Много съм натренирана, защото подготовката ми продължи осем години. Това е втората ми олимпиада след петото ми място в Токио. Ще видим кой ще спечели втората битка, очаквам съперника ми. Ще бъдем готови и ще направим всичко, за да донесем медал за Алжир. Едно, две, три, вива Алжир“.

Тя отказа да коментира спорното решение за включването ѝ в Олимпийските игри.

Шефовете на МОК сега са изправени пред яростна реакция след битката, като бившият министър-председател Лиз Тръс разкритикува сблъсъка.

В Туитър бившата депутатка от торите заяви: "Кога ще спре тази лудост? Мъжете не могат да станат жени. Защо британското правителство не се противопоставя на това?“

Британската олимпийска героиня Шарън Дейвис също се включи в спора, като се разгневи: "Това е шокиращо. МОК са позорни. На практика узаконяват побоя над жени. Това трябва да спре! Какво, по дяволите, става с тях?“

Авторката на Хари Потър Джей Кей Роулинг заклейми състезанието като "лудост". В публикация от вчера, критичната по отношение на пола, авторка написа: "Какво е нужно, за да се сложи край на тази лудост? Жена боксьорка с травми, които променят живота ѝ? Една убита боксьорка?“

Публикувайки днес видеоклип от боя, авторът добавя: "Изгледайте това, след което обяснете защо нямате нищо против мъж да бие жена на публично място за ваше забавление. Това не е спорт. От изнудващия измамник в червено до организаторите, които са позволили това да се случи, това са мъже, които се наслаждават на властта си над жените“.

Умар Кремлев, президент на Международната боксова асоциация (IBA), заяви, че след поредица от ДНК тестове асоциацията е "разкрила спортисти, които са се опитвали да заблудят колегите си и са се представяли за жени“.

Кремлев твърди, че тестовете "са доказали, че те са имали XY хромозоми и поради това са били изключени от спортните събития".

Олимпийският комитет на Алжир осъди като "неоснователни" нападките срещу своята боксьорка, след като бяха повдигнати въпроси относно участието ѝ на Олимпийските игри в Париж.

Но Хелиф, която се състезава на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., попадна в полемика, едва след като се провали на тестовете миналата година в Ню Делхи.

При излизането си на ринга тя получи бурни аплодисменти от верните алжирски привърженици, но имаше и няколко освирквания.

Италианските официални лица вече протестираха срещу включването на алжирката, а олимпийските власти преценяват как да се справят с по-нататъшните противоречия около нея, докато тя се бори за медал.

Уникална Селин Дион на откриването на Летните олимпийски игри в Париж
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Уникална Селин Дион на откриването на Летните олимпийски игри в Париж

Автор Веселина Петрова